Košarka

U16: Zmajići BIH u finalu EP u košarci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je napravila najveći uspjeh u košarkaškoj historiji naše zemlje. Mladi bh. košarkaši plasirali su se u finale Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina koje se igra u Litvaniji.

U polufinalnom meču koji je završen tek nakon dva produžetka, izabanici selektora Josipa Pandže savladali su selekciju Španije rezultatom 86:78 (12:19, 20:12, 15:16, 16:16, 10:10, 5:13).

U neizvjesnom meču u kojem su oba tima napravila veliki broj grešaka, nešto spretniji na kraju su bili bh. košarkaši, koji su doslovno preokrenuli utakmicu u posljednjih pet minuta, odnosno drugom produžetku. Do tog trenutka oba tima su se smjenjivala u vodstvu, a postignuto je i nekoliko koševa u posljednjim sekundama perioda koji su donijeli produžetke.

Prvi takav koš postigao je mladi plej selekcije BiH Sani Čampara, koji je krajem regularnog dijela utakmice sedam sekundi prije kraja pogodio trojku za izjednačenje i prvi produžetak. Slična situacija se dogodila i krajem prvog produžetka, kada je španski košarkaš postigao trojku za izjednačenje i novi produžetak.

Ipak, posljednjih pet minuta igre pripalo je reprezentaciji BiH. Na krilima raspoloženog Čampare, te Njegoša Sikiraša i Džanana Muse, BiH je drugi produžetak dobila s 13:5 i ostvarila pobjedu koja joj donosi prvu košarkašku medalju sa evropskih prvenstava u historiji BiH.

BiH su u ovom meču do pobjede predovodili Čampara s 24 poena, šest skokova i asistencija, Musa s 24 poena, osam skokova i četiri asistencije, te Njegoš Sikiraš s 24 poena i šest skokova.

U velikom finalu kadetska selekcija BiH će sutra u 20.15 sati igrati protiv domaće selekcije i prvog favorita takmičenja, reprezentacije Litvanije, koja je u prvom polufinalnom meču savladala Tursku sa 73:71.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno