Info

U Žepču održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak 15. marta 2018. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Žepče održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2017/2018. godini, program rada glavnih imama, medžlisa i Muftijstva zeničkog, Nacrt Pravilnika o osnivanju Fonda za penzionirane imame, informacija o održavanim redovnim godišnjim skupštinama medžlisa Islamske zajednice, pripreme za obilježavanje 7. Maja – Dana džamija, Pripreme za Mubarek Ramazan 1439. h. g., kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.
Sjednici su prisustvovali i doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za Islamsku vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta i predsjednici aktiva vjeroučitelja medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

U okviru razmatranja informacije o nastavnom predmetu Islamska vjeronauka, doc. dr. Nezir Halilović članovima Savjeta i predsjednicima aktiva vjeroučitelja pojasnio je detalje u vezi sa aktivnostima na evaluaciji Nastavnog plana i programa Islamske vjeronauke.

Savjet je zaključio da se u narednom periodu provede javna rasprava po osnovu Nacrta Pravilnika o osnivanju Fonda za penzionirane imame, te da se objedinjeni prijedlozi, primjedbe i sugestije na utvrđeni Nacrt Pravilnika upute u dalju proceduru.

Na sjednici je konstatovano da su redovne godišnje, izvještajne, skupštine medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog dobro pripremljene i dobro organizirane, da iz godine u godinu, kao rezultat zasluženog povjerenja imamo bolje, otvorenije i transparentnije skupštine, da su izvještaji o radu medžlisa sadržajno i tehnički dobro pripremljeni, te da rad medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog karakteriše transparentnost i odgovornost u izvršavanju zadatih obaveza.

Također, Savjet je donio zaključak da se u okviru obilježavanja 7. Maja – Dana džamija na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog prikažu dokumentarni filmovi o džamijama koji su urađeni u proteklom periodu.

Savjet je donio i zaključak da se do naredne sjednice Savjeta pripreme planovi ramazanskih aktivnosti, te da se u okviru predramazanskih aktivnosti u Zavidovićima organizira takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Muftiluka zeničkog u hifzu sure El-Feth.
Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Nakon sjednice Savjeta, muftija je u pratnji glavnih imama medžlisa Islamske zajednice Žepče, Zenica i Tešanj posjetio Ali-begovu (Trzansku) džamiju u Žepču, čija je rekonstrukcija počela 09. aprila 2012. godine, a na kojoj su radovi u završnoj fazi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno