Kultura Zenica

U zeničkom BNP održan radni sastanak sa predstavnicima zeničkih srednjih i osnovnih škola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održan radni sastanak sa predstavnicama i predstavnicama iz srednjih i osnovnih škola na kojem su predstavljene aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direktor zeničkog BNP-a Miroljub Mijatović je istakao mogućnosti bolje i aktivnije saradnje sa nastavnicima i profesorima, a sve u cilju stvaranja navika češćih dolazaka u pozorište. Kako je naglasio direktor Mijatović, Bosansko narodno pozorište Zenica zahvaljujući segmentu Dječije, omladinske i lutkarske scene pruža razne mogućnosti dogovaranja radionica za različite školske uzraste, jer je politika ove pozorišne Kuće upravo otvorenost prema svim uzrastima.

O toj otvorenosti i mogućnostima edukativnog sadržaja kroz dramske segmente je govorio i Nino Hasanica u ime Instituta za zdravlje i sigurnost hrane navodeći da je edukacija kroz dramski odgoj od mnogo većeg značaja nego većina drugih tradicionalnih metoda edukacije o značaju zdravlja kod najmlađe populacije.

Dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo je tim povodom predstavila dva projekta u pripremi – „Trainspotting“ i „Online kučke“. Kako je naglasila Čizmo, oba projekta su društveno angažovana i ukazuju na anomalije u društvu – ovisnost o opojnim drogama i online vršnjačko nasilje. Obje predstave su namijenjene i za različitu školsku dob upravo zbog tematike i mogućnosti da se kroz njih edukuje i najmlađa publika.

Također, kako je istakla rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Ermina Nišić, u pripremi je i Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji će biti održan u mjesecu decembru tekuće godine i koji će nuditi različite sadržaje za školsku uzrast: od radionica za učenice i učenike srednjih i osnovnih škola, pa do izvedbi predstava profesionalnih pozorišta za djecu i mlade.

Umjetnička direktorica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija je pozvala nastavno osoblje da zajednički sa uposlenicama i uposlenicima zeničkog BNP-a osmisle zajedničke časove sa glumicama i glumcima gdje će učenice i učenici imati priliku da upoznaju pozorište iz druge vizure, ali i da o pozorišnoj umjetnosti razgovaraju kroz segment književnosti i drugih grana umjetnosti. Ovim načinom saradnje se otvara mogućnost kontinuiranih posjeta glumica i glumaca osnovnim i srednjim školama sa područja Zenice.

Voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo je ovim povodom podsjetio da Bosansko narodno pozorište Zenica već ima tradiciju organizovanja izvedbi za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola, te da su snižene cijene ulaznica za organizovana gledanja predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno