Kultura

U Zenici večeras „Put do Čarolije“ u Kaknju u ponedjeljak „Ježeva kućica“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici večeras „Put do Čarolije“ u Kaknju u ponedjeljak „Ježeva kućica“ – Prva sedmica u mjesecu oktobru u svijetu se obilježava kao Dječija nedjelja, te je tako i repertoar Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prilagođen najmlađoj pozorišnoj publici.

Večeras, 2. oktobra od 18 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava „Put do čarolije“ prema tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava „Put do čarolije“ je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a njena osnovna poruka je, da moramo voljeti i pomagati druge ljude kako bismo postali dobre osobe s ispunjenim životom. Najmlađu publiku  na putu do čarolije vode glumci BNP-a Zenica Anđela Ilić i Miroljub Mijatović, a na sceni su tokom tog putovanja i Lana Zablocki i Abidin Čolaković, koji uživo izvode pjesme za djecu, čiji je teskt direktno vezan za pustolovine likova predstave.

Već u ponedjeljak, 5. oktobra u Kulturno-sportskom centru Kakanj će biti digrane dvije izvedbe predstave „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići. Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović. Istu predstavu će zenička publika imati priliku pogledati u utorak, 13. oktobra u 18 sati na sceni Zeničkog pozorišta.

Sve programske aktivnosti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se održavaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno