Zenica

U Zenici uspješno završen kurs jezika esperanto za početnike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kurs jezika esperanto za početnike okupio je u Zenici polaznike koji su imali priliku naučiti osnove ovog međunarodnog jezika i upoznati se sa svjetskim esperantskim pokretom i kulturom. Instruktor esperanta Ratko Antunović, dugogodišnji aktivista iz Zenice, uspješno je realizovao ovu inicijativu u želji da nakon pauze od tri decenije sugrađanima pruži priliku da kroz druženje nauče jezik esperanto te da se reaktivira lokalno udruženje esperantista. Dvomjesečni kurs održavao se u prostorijama Radioamaterskog kluba u Zenici, gdje je upriličena promocija i dodjela certifikata polaznicima koji su uspješno završili kurs.

Prije rata u Bosni i Hercegovini organizacija esperantista je imala brojnu i dobro organizovanu mrežu članova koji su bili snažan i aktivan dio civilnog društva u cijeloj državi. Ratna stradanja su uticala i na aktivnosti esperantista, a umjesto kurseva, izdavaštva i aktivizma akcenat je bio na humanitarnom radu i obnovi društva i države.

Međunarodni jezik koji je osmišljen 1887. godine kao jezik koji se uči brzo i lako, u nadi da će čovječanstvu služiti kao univerzalno sredstvo komuniciranja u cilju jačanja svjetskoga mira i kulturne razmjene.

Zahvaljujući internetu doživio je veliku popularnost te je danas esperanto deveti jezik u aktivnoj upotrebi na internetu. Pouzdani pokazatelji bilježe da više od dva mliona ljudi aktivno koristi ovaj jezik širom svijeta, a veliku ekspanziju ima na mnogoljudnim kontinentima Južnoj Americi, Africi i Aziji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno