Zenica

U ZENICI USKORO VIŠE NEĆE BITI RUDARA: Zatvorena posljednja rudarska jama Raspotočje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kada je u oktobru 2019. godine obustavljena proizvodnja u jami Stranjani. iz uprave RMU Zenica rečeno je da je to privremenog karaktera. Nešto manje od godinu dana, krajem juna 2020. godine, jama Stranjani je i zvanično zatvorena. Polovinom prošle godine uprava RMU Zenica obavijestila je rudare da se zatvara i Stara jama RMU Zenica i to zbog nedostatka proizvodne radne snage za rad dva preostala pogona. Svi rudari prešli su u jedinu preostalu jamu – Raspotočje. Sada su prekinuti rudarski radovi i u ovoj jami.

Direktor društva dana 3.4.2024. godine donio je Odluku zbog prekida proizvodnje uglja u pogonu Raspotočje i donošenja Odluke Skupštine Društva o privremenoj obustavi rudarskih radova, uvodi se privremeni prekid rada počev od 4.4.2024. godine do daljnjeg“, navedeno je u odluci o prekidu rada RMU Zenica.

Isti dan donesena je i odluka o utvrđivanju visine naknade plaće za vrijeme prekida rada koja će iznositi 29,50 KM po danu za sve radnike u okvirima finansijskih mogućnosti koje neće ugroziti održanje RMU Zenica.

Odluka o prekidu rada RMU Zenica donesena je na osnovu Elaborata o tehno-ekonomskim pokazateljima stanja u ovom rudniku, a bila je i jedan od zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH na prošlosedmičnim protestima ispred zgrade Vlade FBiH.

RMU Zenica prošlu godinu završio je sa prepolovljenim prihodima u odnosu na 2023. godinu i gubitkom većim od 31 milion KM. Ukupni prihodi ovog rudnika u prošloj godini iznosili su 12,7 miliona maraka. Rudnik mrkog uglja Zenica treći je najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa u FBiH odmah iza Rudnika Kreka. Prema podacima Porezne uprave FBiH, RMU Zenica duguje više od 150 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose tu su i dugovanja prema dobavljačima, a rudnik godinama posluje u minusu.

Pisali smo više puta o finansijskoj dubiozi i problemima u RMU Zenica. Stanje u ovom rudniku najkompleksnije je od svih rudnika Koncerna. Prethodnih godina više puta je obustavljana proizvodnja zbog nemogućnosti rudnika da isplati plate. Računi su nekoliko puta blokirani, iz različitih razloga, od nemogućnosti uplate sredstava za rate kredita, blokade od strane Grada Zenice zbog dugovanja po osnovu zateznih kamata zbog neplaćanja takse KGZ, i na kraju zbog tužbe radnika zbog neizmirenih obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje.

Početkom prošle godine i Poreska uprava FBiH počela je sa prodajom imovine Rudnika.

I protesti u ovoj godini organizovani su zbog neisplaćenih plaća. Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara. Zenički rudari u ovoj godini nisu primili nijednu platu. Osim dogovora za isplatu januarske i februarske plate, Sindikat je zahtijevao da se i konačno donese odluka o sudbini Rudnika u Zenici.

Odluka je donesena, proizvodnja se obustavlja do daljnjeg.

Autor: (zurnal.info) Piše: A.Omerović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno