Zenica

U Zenici realizovane aktivnosti projekta NETWORLD iz Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici realizovane aktivnosti projekta NETWORLD iz Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP) – Dana 23.04.2019. godine, u Muzeju grada Zenice, održana je završna prezentacija tri aktivnosti u okviru NETWORLD projekta – “Umrežavanje u očuvanju višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata podunavskih zemalja”. Ovaj projekat kulturno-historijskog karaktera implementira se u okviru Dunavskog transnacionalnog programa (DTP). U projektu učestvuje 14 projektnih partnera iz devet podunavskih zemalja. Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte ZDK je jedan od projektnih partnera.

U projektnim aktivnostima, čiji je uspješan završetak danas svečano obilježen u Muzeju grada, učestvovali su i učenici matematičko-informatičkog, informacijsko-komunikacijskog i društvenog smjera Prve gimnazije u Zenici. Korištenjem i testiranjem novih informaciono-komunikacijskih alata namjenski razvijenih sa ciljem da se kulturno-historijsko naslijeđe Prvog svjetskog rata uveže te učini dostupnijim i atraktivnijim upravo mladim ljudima, zenički gimnazijalci su dali svoj doprinos ne samo očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH iz pomenutog perioda nego i doprinos korištenju ove baštine u razvoju održivog kulturnog turizma.

Osim navedenog, danas je u okviru projektnih aktivnosti promovisan i brend “Šetnja za mir” (“Walk of Peace”). Ovaj brend su razvili slovenački partneri, a zajednički ga promovišu sve zemlje Podunavlja. Tako su danas zenički gimnazijalci i ostali učesnici u projektu prošetali Zenicom i posjetili mjesta koja predstavljaju spomenike iz Prvog svjetskog rata sa ciljem implementacije ove dobre prakse koja bi mogla postati temelj razvoja kulturnog turizma i na našem području. Zaštitni znak brenda – golubica mira, dat će doprinos podizanju svijesti o naslijeđu iz Prvog svjetskog rata i održivom razvoju kulturnog turizma u podunavskim zemljama, ali prije i iznad svega značit će trajno promovisanje mira.

Za dodatne informacije posjetite: http:/ww1sites.eu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno