Zenica

U Zenici promoviran “Atlas transrektalne ultrazvučne dijagnostike karcinoma prostate”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici promovirao je sinoć knjigu “Atlas transrektalne ultrazvučne dijagnostike karcinoma prostate”, autora Haruna Hodžića, Slaviše Đuričića i Mustafe Bazardžanovića.

Hodžić je zadnjih šest godina dekan zeničkog Medicinskog fakulteta, a na promociji je istakao kako ga je za njegovih 35 godina rada na Odjelu urologije Kantonalne bolnice Zenica, “uvijek vuklo da nešto napravi”. Na prijedlog kolege i prijatelja Asmera Karabega, zajedno sa svojim saradnicima na izradi ove knjige te kolegama sa studija, Đuričićem i Bazardžanovićem, “bazirao se na karcinom prostate”.

-Karabeg mi je predložio da iskoristim njegovu arhivu, a dogovorili smo se da to bude transrektalna ultrazvučna dijagnostika i bazirali smo se na karcinom prostate. U njegovoj arhivi, koja je ogromna i u kojoj ima pohranjene sve pacijente, sve je prezentirano ‘od A do Ž’. Iskoristio sam tu njegovu arhivu, u kojoj je bilo preko 200 pacijenata i preko 3.000 fotografija – kazao je Hodžić.

Na kraju su, kaže, odabrali 50 pacijenata koji su bili dokazani te koji su prošli i sve procedure – od rane dijagnostike, terapije, dokazivanja, operativnog i postoperativnog tretmana. Đuričić je načelnik patologije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta dr ‘Vukan Čupić’ u Beogradu, a Bazardžanović šef Odjeljenja za urologiju Medical Institutu Bayer u Tuzli.

Promotori su bili akademik Enver Zerem sa Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Miodrag Ačimović sa Univerziteta u Beogradu i prof.dr. Tvrtko Husolin sa Sveučilišta u Zagrebu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno