Kultura

U Zenici premijerno izvedena predstava „Drama o Mirjani i ovima oko nje“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je u četvrtak, 27. aprila, pred punim gledalištem, izvedena predstava „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa XXVI međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“.

O predstavi su napisali dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Nermin Hamzagić: „’Drama o Mirjani i onima oko nje’ je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo, jedino što Mirjana zapravo ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame, oni oko Mirjane čine Mirjanu. Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla, jer shvata da nisu dovoljne da ispune prazninu koju osjeća. Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi. O ženi čija slika u društvu blijedi proporcionalno sa rastom njenih godina, sve dok ne postane potpuno nevidljiva. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja.“

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.

Reprizne izvedbe ove predstave su zakazane za 9. i 10. maj u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno