Zenica

U Zenici održana svečana sjednica SGV-a -Pokreta za ravnopravnost BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici održana svečana sjednica SGV-a -Pokreta za ravnopravnost BiH – Danas, 30.11.2020.godine, u Zenici je održana svečana sjednica Upravnog odbora Srpskog građanskog vijeća (SGV)- Pokreta za ravnopravnost (PR) u BiH na kojoj je povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH i Dana SGV-Pokret za ravnopravnost u BiH dodijeljena Plaketa i nagrada za poseban doprinos u radu. Ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja je Miro Janjušić iz Zenice.

Tim povodom, Sretko Radišić, predsjednik Upravnog odbora SGV-a, u izjavi za Zenicainfo je izjavio:

– Povod je 25. novembar, Dan državnosti BiH, koji se ujedno obilježava i kao Dan SGV-a. Dan državnosti BiH, 25. novembar, SGV-Pokret za ravnopravnost BiH, obilježava kao svoj rođendan. Zbog toga, da smo osnovani u ratu 1994. godine i zato što se naša načela podudaraju s načelima ZAVNOBiH-a.

Svečana sjednica koristi se za dodjelu plaketa i novčanih nagrada zaslužnim članovima.

Ovo priznanje danas uručujemo našem sugrađaninu Miri Janjušiću. U tom je okruženju poznat po svom društveno-političkom i ekonomskom angažmanu. Bio je jedan od inicijatora formiranja Skupštine građana srpske nacionalnosti, kasnije Srpskog građanskog vijeća -, kazao je Sretko Radišić.

Tokom ratnih godina Miro Janjušić bio je jedan od inicijatora osnivanja SGV-a i osnivač i dugogodišnji predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Zenici.

Laureat Miro Janjušić, za isti medij, je kazao:

-Čini mi se da danas u našoj zemlji ne postoji udruženje koje opravdava prefiks„ civil “ kao SGV.“

Naš glavni cilj od početka je bio borba za građansku BiH i za građanska prava. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu za konstitutivnost naroda. Kad je potpisan Dayton, ostali smo bez države i u šali su nas zvali “Palestinci”. Djelatnosti SGV-a ispravile su ovu nepravdu -, zaključio je Janjušić.

Zoran Jovanović, predsjednik SGV-PR BiH, kaže da je i danas, 25 godina nakon Daytona, ovo društvo potrebno zbog svoje dosljedne posvećenosti BiH kao cjelovitoj i nedjeljivoj zajednici ravnopravnih građana i naroda.

-Danas vidimo da mnogi, s raznih strana, pokušavaju riješiti svoja pitanja na štetu BiH. Nužno je da SGV BiH živi 25 godina nakon Daytona -,kazao je Jovanović za Zenicainfo.

Dodjelom današnje plakete Miro Janjušić ušao je u društvo velikana poput Mirka Pejanovića, Ljubomira Berberovića, Dragutina Kosovca, Krstana Bjeljca i mnogih drugih koji su svojim doprinosom obilježili rad ove nevladine udruge.

E.Imamović/D.Travar

Foto S.Radišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno