Zenica

U Zenici održana radionica pod nazivom “Najbolji inovativni evaluacijski događaj” iz okvira Projekta FOST INNO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici održana radionica pod nazivom “Najbolji inovativni evaluacijski događaj” iz okvira Projekta FOST INNO – U sklopu realizacije dijela projektnih aktivnosti, dana 28.11.2019. godine u Zenici je održana radionica pod nazivom „Najbolji inovativni evaluacijski događaj“ iz okvira Projekta FOST INNO („Fostering tourism innovation system in Adriatic-Ionian region“ – „Jačanje inovativnog sistema u turizmu Jadransko-jonske regije“). Projekat FOST INNO je odobren i finansiran iz Programa transnacionalne saradnje INTERREG V-B Adrion 2014-2020 i pripada prioritetnoj osi 1 Programa ADRION – Inovativni i pametni region, Specifični cilj 1.1 – Podrška razvoju regionalnog sistema inovacija Jadransko-jonske regije. Vodeći partner u Projektu FOST INNO je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. U Projekat je uključeno ukupno 8 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije, Crne Gore i BiH, a jedan od partnera na njegovoj implementaciji je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Generalni cilj Projekta je poboljšanje konkurentnosti Jadransko-jonskog regiona uz povećanje inovacijskih kapaciteta održivog turizma. Jedan od ciljeva Projekta je i primjena najbolje inovativno-turističke prakse obuhvaćene regije na lokalnom području te podrška razvoju novih inovativnih ideja. U tom kontekstu, u skladu sa ranije utvrđenim kriterijumima, u okviru Projekta su izabrane dvije najbolje inovativne ideje iz oblasti inovativnog turizma u regiji. Obje ideje (urađene od strane talijanskog i slovenačkog projektnog partnera) prezentirane su na upravo održanoj radionici u Zenici. Učesnici su imali priliku i da se upoznaju sa metodologijom razvoja odnosno svim koracima njihove razrade sve do izrade pilot-projekata i same implementacije na tržištu. Nesumnjivo je da će nova znanja i primjeri dobre prakse obrađeni na radionici biti odličan putokaz svim učesnicima radionice za eventualni razvoj njihovih inovativnih ideja u budućnosti.

Konstruktivnom razmjenom mišljenja i aktivnim učešćem svih učesnika radionice, razmatrana je i mogućnost primjene dviju prezentiranih ideja i benefiti koji bi se time postigli u sektoru turizma na lokalnom nivou.

Radionica je okupila predstavnike akademske i istraživačke zajednice, kulturnih i edukacijskih ustanova, poslovnih subjekata iz oblasti turizma, udruženja (NGOs), razvojnih agencija, javnog sektora i drugih organizacija koje mogu doprinijeti širenju koncepta, ali i pružanju potpore implementaciji inovativnog turizma i na našem području. Sama činjenica da su se u rad radionice uključili predstavnici svih bitnih grupacija javnosti, a koji su prepoznali značaj inovativnog turizma kao bitne poluge privrednog razvoja i promocije naše teritorije, nesumnjivo je još jedna potvrda opravdanosti implementacije projekta FOST INNO i na našem području



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno