Zenica

U Zenici održan seminar na temu “Komunalni otpad kao resurs – izazovi i mogućnosti”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija organizovala je seminar na temu „Komunalni otpad kao resurs – izazovi i mogućnosti“ u Zenici 07. novembra 2017. godine, a u okviru projekta „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“.

Tokom ove radionice, koja je nastavak dosadašnjih aktivnosti na stvaranju preduslova za korištenje otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji u BiH, dr. Bojan Batinić, docent na Fakultetu tehničkih nauka –Novi Sad, učesnicima je u okviru teme prezentovao faktore koji utiču na sastav i količinu komunalnog otpada, potrebu i značaj podataka o količini i morfološkom sastavu komunalnog otpada u oblasti upravljanja otpadom, analizu dostupnih metodologija za utvrđivanje sastava i količina komunalnog otpada u svijetu, te određivanje ostalih fizičko-hemijskih karakteristika otpada (gustina, vlažnost, toplotna moć, udio organske/neorganske materije..) i dr. Dr. Džafer Dautbegović, docent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, prisutne je upoznao sa metodama koje se koriste za kontrolu kvalitete goriva iz otpada, jer da bi gorivo bilo iskoristivo mora zadovoljavati stroge uslove vezane za veličinu, vlažnost, kalorijsku vrijednost, sadržaj pepela itd, te je detaljno objasnio na koji način se uzimaju referentni uzorci za analizu.

Seminaru je prisustvovalo ukupno 37 učesnika, među kojima gospodin Amer Mrako, ministar prostornog uređenja u vladi SBK-a, gospodin Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići, predstavnici Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, predstavnici općina, privrednih društava i predstavnici javnih komunalnih preduzeća.

Ovaj seminar samo je jedna u nizu aktivnosti koje se implementiraju u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, koji se realizuje u periodu od 2015 do 2018. godine, a nosioci su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj. Partneri u projektu su REZ agencija i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno