Politika

U Zenici održan sastanak Regionalnog odbora NES-a za područje ZDK i SBK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u hotelu Zenica održan sastanak Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza za područje Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Sastanku su prisustvovali predsjednici i članovi izvršnih odbora gradskih i općinskih organizacija, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te nosioci izvršnih funkcija ispred NES-a.

Predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza doc.dr. Ramo Isak je u uvodnom izlaganju upoznao prisutne sa dosadašnjim aktivnostima NES-a, akcentirajući aktivnosti izvršne vlasti na području ZDK u kojem NES participira u proteklom mandatu.

– U vrijeme proglašenja pandemije COVID-a 19, Vlada ZDK formirala je stručni i operativni tim, koji su u suradnji sa istim i sličnim timovima iz susjednih zemalja okruženja, kao i zemlje odakle je pandemija krenula, uspješno preduzeli sve mjere za zaštitu stanovništva i stavljanje pandemije pod kontrolu.

Ministar Arnel Isak kao predsjednik Kriznog štaba izdao je naredbu o osposobljavanju i formiranju stručnih laboratorija za testiranje građana na prisustvo virusa u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, što je realizovano u postavljenom roku od 15 dana te time značajno doprinijelo aktivnostima u borbi protiv ove pandemije, smirivanju građana i uspostave povjerenja prema mjerama Vlade te stručnoj zdravstvenoj službi. Za ove uspješne aktivnosti ZDK je ocijenjen kao jedan od kantona koji je najbolje odgovorio na elementarnu nepogodu izazvanu pandemijom COVID-a 19.

Posebna pažnja posvećena je tehičkoj i materijalnoj opremljenosti Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, kroz nabavku najnovije forenzičke opreme te dodatnih policijskih vozila za operativni dio Uprave policije ZDK. Paralelno se vodila briga o materijalnom statusu službenika policije kojima su nabavljene nove policijske uniforme, a za civilni dio operativnog sastava nabavljena su nova odjela nakon 15 godina. Sve ovo praćeno je povećanjem plaća i toplog obroka za sve uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Zahvaljujući planovima i prijedlozima Ministarstva za prostorno uređenje, prometa i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, na čijem čelu je kadar NES-a, ravnomjerno su raspoređena sredstva za izgradnju i sanaciju putne infrastrukture na području ZDK. Tome svjedoče novoizgrađene dionice regionalnih putnih pravaca na području svih općina i gradova u ZDK. Za protekle četiri godine osigurano je i realizovano više sredstava nego u proteklih 20 godina.

Vrijedno je napomenuti i da je poboljšan materijalni položaj zaposlenika u ZDK, tako što je u toku mandata istima povećana plaća u iznosu od 30 odsto (policija, zdravstvo, prosvjeta, državni službenicii namještenici) – istakao je Isak u svom obraćanju.

Predsjednik Regionalnog odbora je posebno ponosan i na činjenicu da je na njegovu inicijativu Skupština ZDK usvojila izmjene Zakona po kojem od 01.09.2022.godine sve porodilje na području ZDK, kako zaposlene, tako i nezaposlene, ostvaruju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 1.000,00 KM za period od 12 mjeseci. Dobri rezultati su postignuti i u obnovi škola te pružanja pomoći privrednicima,
poljoprivrednicima i samostalnim obrtnicima u prevazilaženju poslovnih teškoća izazvanih pandemijom COVID-a 19.

Zahvaljujući aktivnostima Vlade ZDK došlo je i do povećanja Budžeta ZDK, a na inicijativu članova Vlade ispred Narodnog evropskog saveza počela su se izmirivati dugovanja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda koja opterećuju Budžet kantona, i na čiju se realizaciju i isplatu
čekalo dugih 15 godina.

Predsjednik Ramo Isak istakao je da nas ostvareni rezultati obavezuju da pojačamo aktivnosti u narednom periodu u cilju realizacije svih programskih aktivnosti i planskih zadataka i ciljeva.

Narodni evropski savez kao nova politička opcija je nastala ujedinjavanjem više stranaka sa istom političkom platformom, i već sada ima prepoznatljivu politiku i stav bez afera i mrlja u biografiji rukovodećih. Također, postaje prepoznatljiva politička opcija na području ZDK i šire kao alternativa dosadašnjoj uspavanoj političkoj sceni.

Građani svakako prepoznaju i daju podršku svim aktivnostima NES-a u cilju poboljšanja materijalnog, društvenog i ekonomskog života svih građana.

Zajedno za napredniju, pravedniju i evropsku Bosnu i Hercegovinu!

Regionalni odbor NES-a za ZDK i SBK – Regija 3



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno