Zenica

U Zenici obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Family centru “Ekran Zenica” prikazan je kratki video-esej poznate bh. umjetnice Smirne Kulenović “Oni će se sutra odmarati”, film Dine Mustafića „Transforming tomorrow“, te  je održana panel diskusija pod nazivom „Čist zrak pravo, a ne privilegija“.

“Međunarodni je dan ljudskih prava, a prava na čist okoliš i čist zrak su ljudska prava. U Zenici smo htjeli na to da podsjetimo”, poručila je Judith Brand,  direktorica Heinrich Boll organizacije u Sarajevu, koja je zajedno sa organizacijama EKO forum Zenica i ELSA Zenica organizirala projekcije filma i video-eseja, te panel diskusiju.

Zeničanima i Zeničankama je prvo prikazan kratki video “Oni će se sutra odmarati”. Naime, Riječ je o video-eseje u kojem Smirna Kulenović uspostavlja arhivski dijalog između svijesti dva  radnika.

“Jednog iz sredine 20. vijeka, iz vremena socijalizma, sistemski i kolektivno reprezentiranog (kroz propagandni dokumentarni film o industrijalizaciji Zenice “Ljudi i Čelik” iz 1953. godine) – a drugog iz 2022., za vrijeme raspada kapitalizma, koji javno na društvenim mrežama objavljuje snimke zagađenja zraka u Zenici, uz svoj monolog o poziciji radnika. Video je potpuno baziran na arhivskim snimcima, javno dostupnim i umjetnički re-interpretiranim kroz proces montaže”, navodi se u opisu video-eseja.

Potom je prikazan film režisera Dine Mustafića “Transforming tomorrow”, nakon čega je održana panel diskusija “Čist zrak pravo, a ne privilegija”. Projekciji i panel diskusiji prisustvovao je i Mustafić, koji je kazao kako je veoma sretan što se film prikazao i u Zenici.

„Ovaj film je mali dio mene za sve one koji se bore za svoja prava, elementarna prava. Bilo je raznih opstrukcija filma, pa čak i jedna tužba. Bilo nam je prijećeno ako prikažemo ovaj film da će biti velike posljedice. Iza toga stoji jedna koruptivna hobotnica. To ste vidjeli u filmu, to vrlo hrabro govore moji junaci“, poručio je Mustafić, te je dodao da je film sniman 5 godina.

Prof.dr. Samir Lemeš iz EKO foruma je istakao kako želi da se postigne pravda kada je u pitanju zagađenje zraka, te je podsjetio i na brojne oboljele koji čekaju termine u bolnicama, dok vlast ne kažnjava zagađivače.

Jedna od građanki je istakla kako samo u njenoj zajednici ima 17 oboljelih od karcinoma: „Ne znam kome da se žalimo, kome da idemo, kada niko ne želi da nas čuje“, kazala je Zeničanka. Druga je istakla kako i sama boluje od karcinoma, te da nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Ombudsmanka za ljudska prava Jasminka Džumhur podsjetila je da ona društva u kojima građani moraju da traže svoja prava, da podnose tužbe, da pišu prijave, nisu funkcionalna društva.

Svi mi imao prava i možemo međusobno da ih kršimo, ali to pravo postaje ljudskim pravom tek onda kada se država umiješa. I to je razlika između prava i ljudskog prava“, poručila je Džumhur.

A da su okoliš i čist zrak dio šireg sistema ljudskih prava podsjetila je i docentica na Pravnom fakultetu u Zenici Dženana Radončić.

„Ovakvi paneli odlična su prilika da uputimo glasnu i jasnu poruku da su zaštita ljudskih prava i čist okoliš neraskidivo vezani“, istakla je Radnočić.

Sa panela je poslana poruka da postoji svijest o potrebi reakcije na ovaj problem, ali da izostaje direktno djelovanje, te da na tome u budućnosti treba raditi, jer čist zrak je LJUDSKO PRAVO!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno