Zenica

U Zenici glavna Skupština HKD ‘Napredak’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici glavna Skupština HKD ‘Napredak’ – U Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici počela je 65. glavna Skupština Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, koje diljem svijeta ima 64 podružnice i tri povjerenstva –  BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Sjednica je izvještajnog karaktera, a planirano je da traje do 17.00 sati. Kako je u izjavi za Fenu kazao presjednik prof. dr. Franjo Topić, Skupština se prvi put održava u Zenici,  što smatraju veoma značajnim za ovo društvo.

-Htjeli smo ovim i da podržimo „Napredak“ u Zenici, koja je četvrti grad po veličini u BiH. Mi se selimo u mnoga mjesta, upravo da pokažemo naše zanimanje i podršku te da ne bude sve centralizirano u Sarajevu – kazao je Topić, koji dodaje da danas  imaju goste iz Hrvatske, Austrije… On je najavio kako će za temu imati „volonterstvo“, o čemu će govoriti Ivana Barišić i Dejan Nemčić.

-Mislimo da je to vrlo važno za ovu zemlju, jer mnogi mladi ljudi slabo vole volontirati. A to je u Americi jedan od principa i važna stvar prilikom i zapošljavanja – ističe Topić. Tokom ove sjednice, kaže Topić, zvanično će usvojiti “da su sveti Ćiril i Metod slavenski apostoli i zaštitnici ‘Napretka’“.

-To je važno zbog onog što mi radimo, dakle, humanizam, dijalog… Mi to stalno radimo i mislim da je to veliki doprinos „Napretka“, jer smo pokazali kako se može njegovati vlastiti identitet, a da ne smeta drugima. Još nikada se nije dogodilo da pripadnici nekih drugih nacija ne žele sudjelovati u manifestacijama „Napretka“- ponosno ističe Topić. Skupštinu je pozdravio i sretan rad poželio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je istakao da podržava rad „Napretka“ te da jako poštuje doprinos tog društva u razvoju kulture u BiH. Nakon sjednice Skupštine, s početkom u 18.00 sati, banjolučki biskup monsinjor Franjo Komarica održat će Svetu misu u Crkvi svetog Ilije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno