Zenica

U ZDK za sedam dana potvrđeno 30 novih slučajeva COVID-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na Zeničko-dobojskom kantonu, nakon regresije i stabilizacije od kraja jula 2022. godine, u protekle tri sedmice pokazuju blagi porast – zaključio je Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva nakon razmatranja Informacije o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

U periodu od 05. do 11. decembra potvrđeno je 30 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 4 nova slučaja. Sedmicu prije ukupan broj pozitivnih je bio 28, a sedmicu prije toga 22.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj u proteklih sedam dana hospitalizirano je 14 pacijenata. Posljednjih pet sedmica zabilježeno je ukupno 7 smrtnih ishoda.

-Aktivnost virusa je još uvijek na niskom nivou, ali je očigledno da virus i dalje predstavlja opasnost za osobe sa hroničnim oboljenjima. Zbog toga, te zbog niske provakcinisanosti i predominacije podvarijanti Omikron soja virusa, neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije, pogotovo zbog toga što nastupa sezona akutnih respiratornih infekcija i gripe, te se očekuje povećanje broja testiranja – zaključio je KŠ.

Prema podacima INZ-a, do sada je testirano ukupno 138.174 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 38.974 osobe. Od početka pandemije, u Zeničko-dobojskom kantonu je od posljedica infekcije virusom korona umrlo ukupno 1.766 osoba.

Krizni štab će uputiti prijedlog Vladi Zeničko-dobojskog kantona da produži važenje epidemioloških mjera, koje su bazirane na mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno