Zenica

U ZDK-u u protekle tri godine utopljeno 14 školskih objekata

Utopljeno 14 školskih objekata – Projektom energetske efikasnosti i utopljavanja, koji se realizira posredstvom Federalnog ministarstva za prostorno uređenje i Svjetske banke, Vlada Zeničko-dobojskog kantona u protekle je tri godine obnovila 14 školskih objekata te Opću bolnicu Tešanj u koju je uloženo oko 800.000 KM.
– Približno smo u zamjenu fasada, prozora, kotlovnica, što taj projekt i obuhvata u postupku rekonstrukcije, u te tri godine uložili 5,5 miliona KM. Svjetska banka našoj državi je za naredne tri godine projekta odobrila 32 miliona američkih dolara i mi se planiramo ponovo prijaviti – kaže u razgovoru za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mensur Sinanović.

Dodaje kako je rok za aplikacije pomjeren do 31. januara ove godine, ali je i ZDK među kantonima koji još nema izabranu novu vladu, a ni usvojen budžet za 2019., pa dosad nisu mogli ni dostaviti već pripremljene projekte.

Sinanović ističe da 70 od 100 škola u ZDK-u ima već izrađen detaljni energetski projekt, a što je i prvi uslov za aplikaciju.

– Drugi je uslov za aplikaciju na ova sredstva da je u izračunu povrat uloženih sredstava, kroz uštede na tim zgradama u roku od osam godina. Mi smo u mogućnosti da apliciramo za približno pet miliona KM te ćemo za naredne tri godine uvrstiti 12 do 15 objekata – smatra Sinanović.

Smatra da je, ko god bude u tom ministarstvu ili Vladi, prioritetno utopljavanje Medicinske škole u Zenici, visočke osnovne škole “Kulin Ban” i “Safvet-beg Bašagić” te OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ u Donjem Moštru.

Sinanović navodi kako su kao prioritet odredili školske objekte u kojima je potrebno zamijeniti kotlovnice na mazut i ugalj.

– Zamolili smo Federalno ministarstvo okoliša i komisiju Svjetske banke da sačekaju i naš kanton. Nadam da će nas još malo sačekati, jer se radi o zaista povoljnim kreditnim sredstvima – kaže Sinanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: