Nesreće

U ZDK, u odnosu na prošlu godinu, povećan broj saobraćajnih nezgoda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području ZDK u prvih jedanaest mjeseci tekuće godine evidentirana je 2.621 saobraćajna nezgoda, kojom prilikom su lakše i teže povrijeđene 883 osobe, dok su smrtno stradale 24 osobe. U odnosu na isti period prošle godine, broj saobraćanjih nezgoda je povećan.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća, prema podacima MUP-a ZDK, su neprilaogođena brzina stanju na putevima, vožnja pod dejstvom alkohola, nepoštivanje saobraćanih propisa, odnosno preticanja, nedržanje odstojanja između vozila, te nepoštivanje vertikalne i horizontalne signalizacije. U pogledu kategorije puta najviše saobraćajnih nesreća se desilo na ulicama u naseljima, a zatim na ostalim kategorijama puteva. Prema trenutnom stanju, broj saobraćajnih nezgoda je, u odnosu na isti period prethodne godine, povećan.

Policijski službenici su radi poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja u proteklom periodu poduzimali značajne aktivnosti – preventivne i represivne mjere, formirane su interventne patrole, te je za počinjenje prekršaja i krivičnih djela sankcionisano blizu 70.000 učesnika u saobraćaju. Značajnu ulogu u otkrivanju nepravilnosti u saobraćaju ima i specijalno vozilo, tzv. presretač.

-Cilj interventnih patrola je da se pojačanim prisustvom na terenu evidentiraju i sankcionišu teži prekršaji u saobraćaju odnosno bahati vozači koji svojim ponašanjem u saobraćaju ugrožavaju sve druge učesnike, istakao je portparol Valentić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK će i u narednom periodu intenzivirati mjere i radnje s ciljem da se počinioci prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju adekvatno sankcionišu. Cilj MUP-a je, prema riječima Valentića, poboljšati sigurnost odvijanja saobraćaja na svim putevima ZDK kako bi se preventivno djelovalo i u konačnici uticalo na smanjenje broja nesreća.

Izvor: NTVIC



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno