Info

U ZDK korištenje multipleks testova, spremni i za vakcinaciju protiv Covida

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ZDK korištenje multipleks testova, spremni i za vakcinaciju protiv Covida – U situaciji kada se istovremeno može pojaviti infekcija gripe i Covid-19, a zbog problema dijagnostičkog razlikovanja infekcija koronavirusa i sezonske gripe, zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskog kantona već su počele koristiti multipleks PCR testove kojima je moguće detektirati četiri vrste virusa – izjavio je za Fenu ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK-a Adnan Jupić.

-Nabavili smo ukupno 5.000 multipleks testova, od kojih 3.750 za laboratoriju Kantonalne bolnice Zenica te 1.250 za Opću bolnicu u Tešnju – kazao je ministar Jupić.

Ističe da su u tom kantonu koji ima oko 370.000 stanovnika, uradili sve potrebne pripremne radnje za početak imunizacije za suzbijanje infekcije Covid-19.

-Mi bismo od Fedracije Bosne i Hercegovine trebali dobiti 15 posto, odnosno količinu vakcina za vakcinisanje oko 150.000 ljudi, a što je
količina koja bi nama morala biti dovoljna. Ako sve bude išlo kako treba, čak i da je maksimalna podrška vakcinaciji kod nas, a nije, mislim da bi ta količina bila sasvim dovoljna. Pogotovo što djeca nisu predviđena za vakcinaciju – navodi Jupić.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne omogućava da se nekoga natjera da primi vakcinu protiv Covida-19 te resorni ministar napominje da ta vakcinacija ne ulazi u kalendaru obaveznih vakcinacija.

Naglašava da je bitno da vakcine, kada dođu u BiH, kantonima stižu sukcesivno kako bi adekvatno bile i skladištene.

-Vakcine koje zahtijevaju skladištenje na jako niskim temperaturama bit će skladištene u Sarajevu, a kantonima će biti isporučivane količine koje mogu utrošiti za pet dana. ZDK je spreman da, prema smjernicama i programu Federalnog ministarstva zdravstva, blagovremeno odgovorimo potrebama. Čim dobijemo vakcine, mi ćemo ih distribuirati i početi proces vakcinacije – ističe član Kantonalnog kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić.

Navodi kako će INZ koordinirati procesom imunizacije za ZDK, ali da ne očekuje da će masovnija vakcinacija početi prije marta.

– Ima nagovještaja da bi manje količine mogle doći u februaru, ali ići će se prvo na vakcinaciju rizičnih skupina. To su zdravstveni i drugi radnici koji su u kontaktu s bolesnicima, zatim stara lica u kolektivnim smještajima, odnosno staračkim domovima. Predviđeno je da se vakcinišu stariji od 60 godina, a prednost se daje onima koji imaju neke druge bolesti. Ako dobijemo sve te vakcine, moći ćemo obuhvatiti kompletnu populaciju stariju od 60 godina – najavljuje Huseinagić.

Problem će biti ako ljudi ne budu htjeli da se vakcinišu, jer taj kanton ima ukupno oko 3.500 zdravstvenih radnika koji se nisu u velikom broju odazvali ni za vakcinisanje na sezonsku gripu. Od nešto više od 1.500 doza za radnike u zdravstvu, neiskorišteno je ostalo oko 500 vakcina.

– Utrošeno je svih 4.000 vakcina za stanovništvo, a bilo je potrebe za još vakcina. Nažalost, nismo ih mogli nabaviti jer ih nije bilo u ponudu, a otkazane su neke porudžbe i za druge zemlje. Dobili smo saglasnost Federalnog zavoda za javno zdravstvo da vakcine koje su bile namijenjene za zdravstvene radnike, usmjerimo prema drugim rizičnim grupama pa je ukupno oko 5.500 stanovništva našeg kantona vakcinisano protiv sezonske gripe – ističe Huseinagić.

Sezonske gripe, kako dodaje, još nema u epidemijskom obliku, ali ima pojedinačnih slučajeva.

S obzirom na iskustva prilikom vakcinacije na sezonsku gripu, Huseinagić kaže da bi trebali biti zadovoljni ako barem 1.000 zdravstvenih radnika prihvati da se vakciniše protiv koronavirusa.

– Imat ćemo mogućnost da vakcinišemo i mnoge druge koji su ispod 60 godina starosti, a koji možda imaju neku hroničnu bolest ili nekoga u porodici ko je rizičan. Ustanove su vrlo kvalitetno odgovorile svim zahtjevima koje je postavio Krizni štab, a očekujem da neće biti problema ni kada je u pitanju vakcinacija i da će se sve zdravstvene ustanove, pogotovo domovi zdravlja, staviti na raspolaganje. Na kraju krajeva, interes je zdravstvenih ustanova da imunizacija ublaži situaciju sa epidemijom koronavirusa – podvlači Huseinagić.

Uspostavljen je i sistem izvještavanja za informacije o neželjenim reakcijama na vakcinu ili bilo kakvu drugu situaciju koja se može desiti nakon imunizacije pa će se moći brzo reagovati.

– Važno je da imamo te informacije kako bi nadležni stručni organi mogli donijeti odluku, ukoliko bi se desilo nešto ne očekivano. Državna agencija za lijekove prikupljat će sve takve informacije – napominje.

Prema stručnim stavovima, navodi Huseinagić, pouzdano se zna da imunitet osoba koje su bile zaražene koronavirusom traje najmanje osam mjeseci pa će oni koji su kasnije bili zaraženi, kasnije moći primiti i vakcinu, a što će dati prostora da se vakcinama zaštite one koji su više ugroženi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno