Zenica

U Vranduku održan Srednjovjekovni festival „Tragovima Bosanskog kraljevstva“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Vranduku održan Srednjovjekovni festival „Tragovima Bosanskog kraljevstva“ – U organizaciji Muzeja grada Zenici danas 21.9.2019.godine u drevnom gradu Vranduku održan je Srednjovjekovni festival „Tragovima Bosanskog kraljevstva“.

Ovo je njegovo dvanaesto izdanje i ove godine nosi naziv „Tri kraljice“, a posvećen je uspomeni na život i sudbine tri vladarke iz Bosne i Hercegovine Katarine Kosača, iz Srbije Milice Hrebeljanović i iz Crne Gore Mare Crnojević.

One su inspiracija za umjetnike da se realizuju raznovrsne aktivnosti, od književnih do likovnih i muzičkih u tvrđavi Vranduk kroz cjelodnevni program. Nosilac aktivnosti bio je Muzej grada Zenica, a partneri Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i grad Užice.

Prema riječima direktora Muzeja, Adnadina Jašarevića, “Tri kraljice” su tri zanimljive priče, jedan zajednički međunarodni projekat podržan od strane WBF-a, koji posjetioce na edukativan i zabavan način uvodi u našu zajedničku prošlost kroz mirise, ukuse, priče, muziku, igru i izložbe na Kraljevskom gradu Vranduku.

-Riječ je o regionalnom projektu, koji je okupio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru -, istakao je Adnadin Jašarević, direktor zeničkog Muzeja.

Gosti današnjeg programa bili su predstavnici partnerskih muzeja iz Užica u Srbiji i Bijelog Polja u Crnoj Gori, te prijatelji iz Muzeja Republike Srpske.

Manifestacija je protekla u znaku srednjovjekovnih takmičarskih igara uz podršku Saveza izviđača grada Zenice, degustaciji jela iz srednjovjekovne kuhinje, fotomonografija Vranduka, te prvi ikada CD srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla Fugato iz Zenice.

E.Imamović; Foto Enes Šehić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno