Zenica

U utorak 27. novembra dva javna predavanja na Politehničkom i Mašinskom fakultetu prof.dr. Mirsada Hadžikadića

DCIM100MEDIA
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U utorak 27. novembra dva javna predavanja na Politehničkom i Mašinskom fakultetu prof.dr. Mirsada Hadžikadića – U 14:00 sati u amfiteatru Politehničkog fakulteta prof.dr Mirsad Hadžikadić (Institute of Complex Systems at the University of North Carolina at Charlotte) održat će javno predavanje na temu BIG DATA, VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KOMPLEKSNI SISTEMI.

Predavanje je prvenstveno namijenjeno studentima odsjeka “Softversko inženjerstvo”, ali će biti otvoreno i za druge zainteresovane studente i osoblje Univerziteta u Zenici koji žele saznati više o ovoj temi.

Prof.dr Mirsad Hadžikadić prvi je predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washington DC i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAS). Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist University u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, od 1987. godine radi na University of North Carolina at Charlotte. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema. Prof.dr Hadžikadić bio je direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting u 1998. godini. Od 1998 godine bio je dekan Fakulteta za računarsku tehniku, od 2000. osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije na University of North Carolina at Charlotte, a od 2008. osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme.

U 16:00 sati u čitaonici Mašinskog fakulteta dr sc. Nenad Drvar (TOPOMATIKA d.o.o. Zagreb, trodimenzionalno skeniranje, optički mjerni sustavi i računalna obrada) održat će javno predavanje na temu OPTIČKI MJERNI SUSTAVI ZA MJERENJE OBLIKA, POMAKA I DEFORMACIJA.

Predavanje je koncipirano na optičkoj opremi za 3D mjerenje oblika pomaka i deformacija njemačkog proizvođača GOM GmbH, s posebnim naglaskom na mjerne principe i zanimljive primjene u mašinstvu. Predavanje je posebno zanimljivo za studente postdiplomskog studija “Metrologija”, te akademskom osoblju koje se bavi mjeriteljstvom, kontrolom kvalitete, proizvodnjom, povratnim inženjerstvom (reverse engineering), 3D printanjem, analizom vibracija, eksperimentalnom mehanikom… Predavanje je podijeljeno u dva dijela, mjerenje oblika te mjerenje pomaka i deformacija. Kroz cijelo predavanje provlače se demonstracije uživo i zanimljivi primjeri. Učesnici predavanja će moći uživo vidjeti opremu za 3D mjerenje oblika, 3D mjerenje pomaka i deformacija (na površini objekta) kao i optičko 3D pozicioniranje: ATOS Core, TRITOP, ARAMIS, ARGUS.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno