Biznis

U trećem kvartalu prodata 853 nova stana u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I pored brojnih predviđanja da će se, u ovoj godini koja je na izmaku,smanjiti gradnja i da će doći do pada cijene kvadratnog metra stanova,to se nije desilo. Naprotiv, prodaja stanova u novogradnji, ne samo da ne posustaje, nego je u porastu kao i cijena kvadratnog metra.Ni prognoze za narednu godinu nisu optimistične, kada je riječ o padu cijena.Najbolje čemu se možemo nadati, je da ostanu iste.

Samo u trećem tromjesečju, u periodu juli – septembar, u BiH su prodata 953 nova stana, po prosječnoj cijeni od skoro 2.700 maraka.

Broj prodatih novih stanova u trećem kvartalu 2023.godine u odnosu na treći kvartal 2022.godine veći je za 5,5 posto. Prosječna cijena prodatih novih stanova po m² u trećem kvartalu 2023.godine iznosi 2.690 KM što je u poređenju sa trećim kvartalom 2022.godine rast od 4,0 posto.

Cijena kvadrata i novih i polovnih stanova ili stagnira ili ima čak i blagu tendenciju rasta.O nekom pojeftinjenju nema govora.

 ZVJEZDANA HRVAĆANIN, arhitektica

„Neko je možda zadržao nekih pola godine tu zadnju cijenu, ali da je spustio to sigurno nije. I neki drastičan pad cijena se sigurno ne očekuje“.

BORIS MARIĆ, menadžer prodaje ( Agencija za nekretnine „Prostor“)

“Određene korekcije na dole sigurno će se morati desiti u narednom periodu zato što su se i finansijske mogućnosti svih potencijalnih kupaca poprilično onako istrošile“.

Iako brojni parametri ukazuju da bi cijena kvadrata morala pasti to se još ne dešava.

DRAGAN MILANOVIĆ, generalni direktor REMAX-a

„Hoće li doći do pada cijena. Doći će onda kada se smanji potražnja do tog nivoa da investitori se odlučuju da smanje cijenu.Kada bi došlo do smanjenja potražnje do tog nivoa da im ugrožava investicijski ciklus i uopšte projekat“.

U nedostaku boljih prilika investiranje u nekretnine za one koji imaju novac je najbolja opcija.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Imajući u vidu inflaciju koja postoji. I sad u toj stuaciji ulaganje nekretnine je kapitalno ulaganje koje ne gubi na vrijednosti. Dakle nećete izgubiti ništa.I ako jednog dana odlučite da taj stan prodate“.

Iako je za mnoge, naročito u većim gradovima gdje je prosječna cijena kvadrata od 3,5 do 4 hiljade maraka, kupovina novog stana misaonaimenica, oni se prodaju.I to nikad bolje. Za neke očito nema krize.

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno