Sudske klupe

U toku prvih devet mjeseci ove godine sudovi riješili više od 135.000 najstarijih predmeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sudovi u Bosni i Hercegovini u prvih devet mjeseci tekuće godine riješili su tri posto više predmeta u odnosu na očekivano. Tako je od 01.01. – 30.09. ove godine riješeno 135.095 najstarijih predmeta od predviđenih 172.254 predmeta, čime je realizirano 78 posto planova rješavanja predmeta za 2023. godinu,  u odnosu na očekivanih 75 posto.

Analiza pokazuje da su prvostepeni sudovi – općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku realizovali svoje planove u iznosu od 76 posto, dok su sudovi viših instanci riješili 91 posto predmeta predviđenih svojim planovima (kvartalni planovi realizirani su u iznosu od 97 posto, dok su godišnji planovi sudova viših instanci realizirani sa 77 posto, saopćeno je iz Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Posmatrano po entitetima, sudovi u Federaciji BiH riješili su 93.618 predmeta i ostvarili realizaciju plana od 78 posto, u Republici Srpskoj 38.389 predmeta uz procent realizacije plana je 80 posto,  u Brčko distriktu BiH 1.979 predmeta uz procent realizacije plana od 60 posto, dok je Sud BiH riješio ukupno 1.109 predmeta iz plana i ostvario procent realizacije plana od 83 posto.

U planu rješavanja predmeta u sudovima svih nivoa u prva tri kvartala 2023. godine ukupno je bilo 9.789 predmeta iniciranih u dvije najstarije starosne kategorije (predmeti inicirani 2013. godine i ranije) od čega je riješeno 74 posto, odnosno 7.283 predmeta.

– Iako su sudovi riješili značajan broj ovih predmeta predviđenih planovima rješavanja predmeta, potrebno je dodatno intenzivirati rad na rješavanju predmeta iz dvije najstarije starosne kategorije predmeta, a kako bi do kraja tekuće godine bili riješeni najstariji predmeti iz planova rješavanja predmeta pojedinačnih sudova – ističu iz VSTV-a BiH.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) redovno vrši praćenje procesa rješavanja predmeta u okviru planova rješavanja predmeta. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu sa odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno