Biznis

U toku probijanje novog tunela kod Nemile, prave se i dva mosta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nedaleko od Topčić Polja kod Nemile pored magistralnog puta M-17 u toku su radovi na izgradnji poddionice Poprikuše – Nemila dužine 5,5 kilometara u sklopu koje će biti izgrađeni jedan tunel, dva mosta te dva vijadukta. Gradnja Koridora 5C uveliko je nastavljena i nizvodno od Zeničke obilaznice prema Doboju u mjestu Topčić Polje gdje je u toku gradnja mostova, vijadukta te probijanje tunela Golubinja. Specifično za ovu dionicu je to što je sastavljena od pet objekata, a dužina tunela iznosit će 3.650 metara.

S obzirom na to da gradnja autoceste prema projektnoj dokumentaciji ide od sjevera ka jugu, početak dionice je u neposrednoj blizini naselja Poprikuše, južno od grada Žepča. Na predmetnoj dionici od značajnijih objekata projektovan je tunel Golubinja (L=3.659 m), mostovi Golubinja 1 (L=423,5/476,5 m) i Bosna (L=196/204 m) te vijadukti Golubinja 2 (L=138/138 m) i Kovanići (L=116/129 m).

Šef projekta Reuf Kadrić je kazao da su na ovoj dionici ili u zraku ili u zemlji što je specifičnost ove poddionice gdje se trenutno izvode istražni radovi, izrada projektne dokumentacije i priprema gradilišta.

“Trenutno se vrše pripremni radovi na osiguranju predusjeka na ulaznim i izlaznim stranama tunela te pristupnim cestama na južnoj strani dionice. Izvode se radovi na izgradnji pristupnog mosta u Kovanići te drugi pripremni radovi”, kazao je Kadrić. U sklopu ove poddionice bit će izgrađeno i odmaralište te Centar za kontrolu prometa s naplatnim mjestom što će biti ujedno i prvo odmaralište na dionici Sarajevo sjever – Poprikuše. Radovi na ovoj poddionici izvode se po FIDIC-u što podrazumijeva da izvođač radova izvodi radove i radi projektnu dokumentaciju. Izvođač radova je Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S (Turska), a nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l. (Italija).

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247 eura s PDV-om, odnosno 177.828.416 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 milijuna eura, Europske investicijske banke (EIB) u visini od 90 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Izgradnja ove poddionice trebala bi biti završena do 2024. godine. Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno