Ostali sportovi

U toku „Korona Kup 2020“ u šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U toku „Korona Kup 2020“ u šahu – „Korona Kup 2020“ je šahovski turnir u čijoj su organizaciji sudjelovali sljedeći šahisti: Dino Marković i Faris Čunjalo iz Zenice, Andrija Obad iz Tuzle i Marko Jelčić iz Mostara.

Zbog trenutne situacije u svijetu i pandemije koronavirusa i šah se premjestio sa šahovskih ploča na internet.

– Jedan od projekata koji je izazvao veliko zanimanje je i „Korona Kup 2020“ čije je prvo kolo počelo juče 23.4.2020.godine. Nažalost, radi trenutne situacije, pošto nismo u mogućnosti igrati prave šahovske turnire i mnogi turniri su odgođeni, odlučili smo da napravimo nekakav projekat, gdje nam je za cilj da okupimo sve šahiste kako iz BiH, tako i van BiH -, kazao je u svojoj izjavi za Zenicablog mladi i perspektivni šahista, Dino Marković.

Inače, pored Dine Markovića na ovom Kupu učestvuju još četvorica Zeničana i to Faris Čunjalo, Ahmed Karalić, Evel Karalić i FM Enver Muratović.

Sam sistem takmičenja se igra u dva dijela turnira. Kvalifikacijski dio turnira koji se igrao 21.04.2020. godine. Knockout dio turnira je počeo 23.04.2020. u 18:00 sati, a završava se 12.05.2020.godine.

Prvobitno je napravljen turnir tako što će u knockout dijelu biti 32 igrača (22 prvih nosioca ostaje, a narednih 10 ulazi kroz kvalifikacije), ali radi prevelike zaiteresovanosti, odlučeno je da u knockout dijelu bude 64 igrača (54 prvih nosioca igra direktno knockout, a narednih 10 ulazi kroz kvalifikacije).

Tempo igre je tri minute + bonifikacija od dvije sekunde po potezu, po igraču počev od prvog poteza.

Livestream turnira se može pratiti i sa Twitch kanala od Andrije Obada. Link Twitch kanala:

https://www.twitch.tv/andro2204/ .

Knockout dio turnira se igra po sistemu ispadanja, gdje dva igrača igraju meč od šest partija. Ukoliko rezultat u meču bude izjednačen, tj. 3:3, onda se igraju još dvije dodatne partije. Ukoliko i tu rezultat bude izjednačen, tj. 1:1, onda se igra armagedon varijanta, gdje bijeli ima pet minuta na satu, a crni četiri minute na satu. Bijeli, ukoliko hoće da prođe u dalji dio takmičenja mora da ostvari pobjedu, dok je crnom i remi dovoljan za prolaz dalje.

E.Imamović

Foto D.Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno