Zenica

U susret ramazanu: 42. hafiska mukabela u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od vremena kada je Zenica imala samo jednog hafiza – rahmetli Fuad-ef. Subašića, u Zenici se tokom ramazana uči hafiska mukabela. Nekada su je učila tri, četiri ili pet hafiza, a godinama već uči je deset ili više hafiza. Hafisku mukabelu su početkom osamdesetih u Čaršijskoj – Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, uz hafiza Subašića, učili i gosti, hafizi iz Makedonije i s Kosova. Nakon hafiza Fuad-efendije Subašića časnu titulu hafizul-Kur’an ponijeli su hfz. Husein-ef. Čajlaković, dugogodišnji imam u džematu Poljice, hafiz Halil-ef. Mehtić, nasljednik hafiza Subašića u Čaršijskoj džamiji u Zenici, potom i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i hfz. Enes Beganović, sadašnji imam u Čaršijskoj džamiji.

Velikom broju vjernika i vjernica koji su prisustvovali učenju prve ovogodišnje hafiske mukabele u Čaršijskoj džamiji prigodnom kratkom besjedom obratio se mr. Sumedin-ef. Kobilica, odnedavno glavni imam Medžlisa IZ Zenica koji je, između ostalog, istakao da danas na području Medžlisa imamsku službu obavlja i deset hafiza Kur’ana.

I, još dva interesantna detalja u vezi s hafiskom mukabelom u Zenici. Jedini hafiz učač mukabele u Zenici koji nije završio medresu bio je hafiz Jahja Imamović, sin poznatog i uvaženog rahm. dr. Dželala Imamovića, danas diplomirani pravnik i službenik na jednom univerzitetu u Sarajevu. Rahmetli Asim Kadrić, otac Faruka Kadrića, dugogodišnjeg zeničkog animatora u kulturi, više od šezdeset godina dolazio je pješice iz Ričica na mukabelu u Čaršijsku džamiju, još od vremena kada je Fuad-ef. Subašić bio jedini hafiz koji ju je učio, a potom je, sve do preseljenja na ahiret (2010. godine), 27 godina, redovno dolazio pješice i pratio i hafisku mukabelu.

Midhat Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno