Kultura

U susret 3. Festivalu dječije umjetnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U susret 3. Festivalu dječije umjetnosti – U susret Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) koji će biti održan od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana konferencija za medije tokom koje je naglašeno da je cilj ovog festivala afirmacija knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.
Festival je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za djecu od 6 do 14 godina, a tokom njegovog ovogodišnjeg, trećeg izdanja kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije. Otvorit će ga mjuzikl “Annie“ 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a svaki dan u terminima 11, 12 i 14 sati igrat će se predstave uglednih pozorišta u Pozorištu mladih Sarajevo.

Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk istakao je da ovaj festival tretira četiri najbitnija segmenta u edukaciji i odrastanju djece.

“Ovaj festival vraća autore i djecu na pravo mjesto jer djeca tu neće biti puki konzumenti već aktivni učesnici”, rekao je Kučuk.

Izrazio je nadu da će djeca koja učestvuju na festivalu kroz nekoliko godina biti priznati umjetnici.

“Mi im na ovaj način omogućavamo da se poigraju, ponude ono što jesu i prepoznaje ono što vole”, rekao je Kučuk.

Bit će otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom “Annie” u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina. Muzičku režiju mjuzikla potpisuje mlada umjetnica Alma Ferović-Fazlić koja je i ove godine selektorica muzičkog programa festivala.
“U muzičkom dijelu Festivala imat ćemo koncert horova “Horoljupci” iz Bugojna i “Suncokreti” iz Sarajeva, tu je Akademija Almira Hukelića, vokalnu skupinu “Pet mladih”, solisticu Negru Čičić, Tarika i Adnana, provjereni duo koji vrlo uspješno gradi svoju karijeru, našu novu nadu koja će predstavljati BiH na festivalu mladih pjevača u Rusiji Amina Bilalbegović. A začin nastupa će biti ballerina iz baletne škole KSC Vogoša učiteljice Nataše Hajdarević” – istakla je Ferović-Fazlić.

U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica prošlogodišnju prvonagrađenu bajku na Konkursu Festivala “Bajka u bajci” autora Fuada Tabaka predočili su u predstavu.

“Festival postane zaokružena priča kada dobije svoju vlastitu produkciju, a mi smo presretni što smo realizirali ovaj koprodukcijski projekt. Presretni smo što možemo zahvaljujujći našim resursima i kapacitetima koji nisu zanemarivi scenski uprizoriti prvonagrađenu bajku prošlogodišnjeg konkursa”, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

“Mnogo smo radili na programu koji je baziran na potrebama djece, jer edukativan teatar je nešto što je jako važno i bitno za djelovanje teatra u budućnosti”, rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.

U okviru Festivala bit će održan i takmičarski dio iz oblasti teatra, muzike i književnosti. Osam dječijih predstava iz BiH i Regije i dvije festivalske premijere bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani konkurs. Nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.
Na press konferenciji je također predstavljena nagrada, kiparsko djelo naše mlade umjetnice Sanele Husić-Musabašić koja se zove Planeta sreće. U tri segmenta će ova nagrada uz novčanu nagradu biti dodjeljena pobjednicima, a pod nazivom Planeta Teatar, Planeta Muzika i Planeta Bajka.

Ulaz je slobodan za svu djecu koja žele vidjeti ove divne programe i učestvovati u kreativnim radionicama koje se održavaju svaki dan iz kiparstva, lutkarstva, slikarstva i ilustratorstva u foajeu Općine Stari Grad od 10 do 12 i od 12 do 14 sati.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i regionu. Partner je Općina Stari Grad, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS.
Festival je uvršten u Dane Općine Stari Grad, Dane Općine Centar i Dane Kantona Sarajevo.

Ostali sponzori su: BH Pošta, Messer BH Gas, Gadžo komerc, Općina Centar, Grad Sarajevo, BH Gas, Vakufska banka, Lactalis BH, Fan Ferhatović i ćevabdžinica Petica Ferhatović, Europlakat, BSO..
Medijski partneri su: TVSA, FTV, Radio Antena i ekskluziva.
Oficijelni prijevoznik je Bunjo Grupacija sa vozilima Fiat.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno