Kultura

U subotu premijera duodrame „Ko smo?“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu premijera duodrame „Ko smo?“- U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Ko smo?“ u režiji Lane Delić i u produkciji Scene „Studio“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba predstave je zakazana za subotu, 17. april u 18.30 sati, a prva reprizna izvedba je zakazana za petak, 23. april u 18.30 sati na sceni u potkrovlju.

Na današnjoj konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, rediteljica i glumica iz predstave Lana Delić i glumac iz predstave Ibrahim Tatar.

Direktor Miroljub Mijatović je istakao kako je produkcijski segment Scena „Studio“ osnovan prije nekoliko godina kako bi se pružila mogućnost mladim rediteljima i mladim glumcima da se okušaju na scenama i da kreiraju nove scenske izvedbe koje će činiti dio redovnog repertoara Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tako je nastala i predstava grupe autora „Ko smo?“, u režiji glumice Lane Delić. Mijatović je istakao kako je ovaj projekat okupio i mlade ljude koji su imali funkcije pomoćnika reditelja, inspicijenata, rekvizitera i okviru projekta je data šansa mladim ljudima da uče i rade na nastanku predstave. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ovo je čak šesta premijerna izvedba u 71. sezoni.

Rediteljica predstave i glumica Lana Delić je istakla da je ovo njena druga režija, te je vrijeme pandemije iznjedrilo nove ideje i da je sigurna da želi režirati nove predstave. Delić je istakla da je predstava nastala na osnovu dijelova iz dramskih tekstova „Ljubavnici“ Harolda Pintera, „Početnici“ Vladimira B. Popovića i „Lutka“ Mire Gavrana. Također, u tekst predstave su implementirane dramatizirane scene iz filma „Intervju“ Evana Goldberga i Setha Rogena, kao i dijelovi drugih tekstova koji se bave sličnom tematikom. Prema riječima Delić, „Ko smo?“ je duodrama koja se bavi odnosom bračnih parova, te stalnim pitanjima ko smo i šta želimo od svojih bračnih partnera. Predstava postavlja pitanja braka i ljubavi na komičan način.

Glumac iz predstave Ibrahim Tatar je naglasio da je ovaj projekat za njega bio veliki izazov sa obzirom na činjenicu da je još uvijek mlad za ulazak u bračnu zajednicu, ali je itekako svjestan dvojakosti ljudskih predstavljanja u životu. Kako je istakao, jedan život je privatni koji je suština, a drugi je život maske koji je javni i upravo kroz predstavu se ispituje odnos dvoje ljudi kroz dvojakost njihovog predstavljanja.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko epidemiološkim mjerama.

Grupa autora*

KO SMO?

Komedija. Praizvedba.

 

Režija, izbor scenografskih elemenata i kostima: LANA DELIĆ

Izbor muzike: IBRAHIM TATAR i LANA DELIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Inspicijent: BELMIR MISKIĆ

Igraju:

LANA DELIĆ i IBRAHIM TATAR

PREMIJERNA IZVEDBA: 17. 4. 2021.

Predstava se, kao kamerna postavka, izvodi u alternativnom scenskom prostoru zvanom „Scena potkrovlje“, gdje su pripremiljeni i uređeni prostor za igru i prostor za publiku kapaciteta do 30 gledalaca.

Trajanje predstave: 60 minuta

 

* Dramski tekst Ko smo? u svojoj strukturi, osim autorskih partova koje je napisala rediteljica predstave, Lana Delić, sadrži kompilaciju odlomaka iz dramskih i inih tekstova koji tematski tretiraju odnose među bračnim ili, općenito, ljubavnim partnerima. Tu su, prvenstveno, odlomci iz dramskih tekstova Ljubavnici Harolda Pintera, Početnici Vladimira B. Popovića i Lutka Mire Gavrana. Osim njih, u tekst su implementirane dramatizirane scene iz filma Intervju Evana Goldberga i Setha Rogena, kao i dijelovi svekolikih drugih tekstova koji se bave spomenutom tematikom.

RIJEČ REDITELJICE

Predstava Ko smo? na scenu „donosi“ priču o mladom bračnom paru koji, „razaran“ monotonijom bračnog života, pokušava svakodnevnim igranjem različitih likova „bačenih“ u određene situacije, osvježiti svoj učmali brak. Kroz niz komičnih situacija supružnici pokušavaju bar na trenutak biti neko drugi, a samim tim odložiti rješavanje vlastitih životnih problema. Suočavajući se sa prividno zanimljivijim tuđim životima, oni shvataju da je njihov život, zapravo, puno bogatiji nego što se naoko čini, te da su njihovi međusobni odnosi i iskreniji i zdraviji od tuđih.

Predstava KO SMO? nastala je iz htijenja da se odgovori na pitanje ŠTA ŽELIMO? I da li naše želje određuju naš identitet? I, konačno, da li je priznavanje monotonije u braku, ili u pukoj ljubavnoj vezi – svejedno, korak naprijed ka rješavanju problema, ili jeto, pak, „kopanje“ rake za neizrečene želje i prešućene zamjerke. Brak je, znamo,društveno uređena zajednica koja je regulirana zakonima, pravilima i običajima… Ne živimo li upravo zbog toga ovako šture, rogobatne, neemotivne i neostrašćene živote, kako nas i sam sistem definira? Znamo li KO SMO, smijemo li priznati ŠTA ZELIMO? Ta, i druga slična pitanja, postavlja naša predstava i, istovremeno, nenametljivo sugerira odgovore na njih. Stoga, vjerujemo, vrijedi pogledati je.

Lana Delić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno