Zenica

U srijedu u Cabaret clubu: promocija knjige poezije “Otvoriše se kapije”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U srijedu u Cabaret clubu: promocija knjige poezije “Otvoriše se kapije” – Braća Petrović, Ivan i Andrija, za iduću sedmicu, tačnije srijedu, 10.07.2019. godine, najavljuju još jedno književno veče, koje organizuju sa udruženjem “Futura” iz Zenice i Boom dizajnom iz Bihaća. Kako kažu mišljenja su da Zenica ima mnogo zaljubljenika pisane riječi, a budući da je Cabaret club do sada ugostio umjetnike iz svih branši kulture, kako iz cijele BiH, tako i regiona, ovaj put u goste im dolazi književnica iz Tuzle. Naime radi se o Edimi Efendić-Džinić, koja će premijerno predstaviti svoju knjigu poezije “Otvoriše se kapije”.
“Pred našim dragim zeničanima naći će se poezija pisana iz duše pjesnikinje Edime Efendić-Džinić. Nakon gostovanja književnice iz Bihaća, odlučili smo zajedno sa velikom prijateljicom našeg kluba Sedžidom Beganović-Isaković, koja je inače poznata od novinarstva do organizacije ovakvih večeri, u Zenicu dovesti i Tuzlanku. A zašto Zenica i premijera u našem gradu? Edima je prije nekih 13 godina svoju prvu nagradu za njeno pisanje dobila od radio Zenice u emisij “Poetsko veče”, gdje je dobila prvu nagradu kao najbolja. Pjesnikinja Edima Efendić Džinić je zasluženo dobila naše povjerenje da ju predstavimo na najbolji način Zenici ali i Bosni i Hercegovini. Nakon što je svojom poezijom ušla u mnoge biblioteke, ući će i u mnoga srca čitalaca, sigurni smo u to” – kažu Petrovići.
Edima sa nestrpljenjem očekuje svoju prvu promociju ove knjige poezije, a kako kaže, knjiga nosi simboličan naziv “Otvoriše se kapije”.
“Naslovna fotografija je iz mog rodnog grada Zvornika, Zvornička Gradska kapija. Ne baš daleko od kapije, bila je moja kuća. Kroz vihore bolnog rata otišla sam i ostavila sve sa porodicom. Velika inspiracija je baš moj rodni grad i rijeka Drina. Pjesme posvećene majci su još bolnija ispiracija jer sam je izgubila u proteklom ratu. Ubili su je u kući kada je imala svega 42 godine. “Otvoriše se kapije”, naziv knjige poima se sa tim da je sve došlo iznenada, kako sa objavom zbirke, tako i sa otvaranjem mnogih kapija u svijet pisane riječi, gdje su mi prvu kapiju otvorila braća Petrović te Sedžida Beganović koju sam upoznala povodom Dana Srebrnice na promociji knjige “Duše su se srele” – ističe nam Edima.
Edima Efendić-Džinić rođena je 25. 05.1971. godine u Zvorniku. Srednju tehničku školu završila je u Malom Zvorniku. Prvi javni nastup bio je 2018. godine na konkursu međunarodnog karaktera” Mili dueli”, gdje je od 763 prijavljena književnika, osvojila 126 mjesto. 2019. godine postaje član “World literary Union”, World literar asociation”, te “World literature academie”, kao i mnogih grupa pisane riječi. Svu svoju ljubav, trud i sklonost prema poeziji, krunisala je svojom prvom samostalnom zbirkom poezije “Otvoriše se kapije”, koju će premijerno, dušom pisanu, predstaviti premijerno u Cabaret clubu, koji se nalazi u zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 10.07. 2019. godine, sa početkom od 19:00 sati, gdje je ulaz slobodan, kao i za sve sadržaje koje organizuju braća Petrović.
Pored Edime, promociji knjige prisustvovat će i Sedžida Beganović-Isaković kao moderator, te Adla Abazović i Zahida Ćosić, kao promotorke knjige.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno