Ostali sportovi

U srijedu Memorijalni šahovski turnir u sjećanje na Vincenca Vicka Šunjića na Lichessu

U srijedu Memorijalni šahovski turnir u sjećanje na Vincenca Vicka Šunjića na Lichessu – Prije par dana napustio nas je Vincenc Šunjić – dobar čovjek, veliki radnik, direktor i sudija mnogih turnira, te autor monografija šahovskih klubova u Zenici, grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, te šire…

U srijedu, 28.10.2020. godine na online šahovskoj platformi „Lichess“ održat će se Memorijalni šahovski turnir „Sjećanje na Vincenca Vicka Šunjića“.
Početak turnira je u 20.00 sati. Tempo igre je 3 minute + 2 sekunde bonifikacije po potezu počev od prvoga. Igrat će se po švicarskom sistemu od 11 kola.

Postupak prijave na turnir:

Ukoliko nemate profil na Lichessu, trebate se registrovati putem Vašeg e-maila na: https://lichess.org/

  1. Nakon što imate profil na Lichessu, potrebno je da se pridružite šahovskom timu „FM Andro Team“. Link tima: https://lichess.org/team/fm-andro-team
  2. Kada vam admin odobri prisustvo timu, potrebno je da se pridružite turniru. Link turnirahttps://lichess.org/swiss/GJW1JYPA 
  3. Tu samo pritisnete da se pridružite turniru. Prijave su otvorene i možete se prijaviti u bilo koje doba dana-noći.

SVI STE DOBRODOŠLI NA TURNIR!

Vincenc (Zdenko) Šunjić rođen je 20. maja 1945. godine u Zagrebu, općina Medveščak. Osnovnu školu pohađao je u Mostaru Zenici, a Gimnaziju završio u Zenici 1964. godine.

Član ŠK „Željezničar“ postao je 1963. godine. U svom radnom vijeku, kojeg je proveo najvećim dijelom u Općini Zenica, „Inžinjeringu“ iz „Vatrostalne“ i na kraju u Ministarstvu odbrane – Uprava za odbranu Zenica, bio je istaknuti i priznati društveno-politički i sportski radnik. Od 1992. godine, početkom rata, mobiliziran je u Ministarstvu odbrane, gdje su mu povjereni regrutni poslovi na nivou tadašnjeg Okruga Zenica, a kasnije i rukovođenje referatom za regrutne poslove Ministarstva odbrane – Uprave za odbranu Zenica.

Uspješno je vodio sekretarske poslove ŠK „Čelik“ Zenica 1988. – 1989. godine, kada su posebno došle do izražaja njegove radne i organizacione sposobnosti u realizaciji V. Međunarodnog šahovskog turnira „Zenica-89“.

Na izradi dokumentacione osnove i same Monografije Šahovskog kluba „Čelik“ intenzivno je radio 9 godina (2009-2017. godine).

05. 01. 2019. godine izdao je monografiju Šahovskog kluba „Napredak“ iz Zenice. U toj monografiji je obuhvatio razdoblje tog kluba od 1996. godine do 2019. godine.

Bio je sudija i direktor velikog broja šahovskih turnira, te jedan od stubova šahovske škole ŠK “Čelik”, koja pod projektom “Šah u škole” nastoji uvesti šah kao obavezan predmet u osnovne i srednje škole, a sa osnovnim pravilima djecu upoznati već u predškolskim godinama.

Smrt je gospodina Šunjića zatekla na mjestu sekretara Šahovskog saveza ZE-DO kantona. Njegovim odlaskom, šahovska Zenica, ali i Kanton, izgubili su vrijednog i prefinjenog sportskog radnika.

Tekst: Dino Marković

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem