Info

U Splitu predstavljen EIDOS i održan hommage profesoru Škuljeviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Splitu predstavljen EIDOS i održan hommage profesoru Škuljeviću – U okviru XIII. Mediteranskih korijena filozofije koji su održani od 4. do 5. aprila ove godine predstavljeno je Udruženje „Eidos“ i održan hommage prof. dr. Željku Škuljeviću. O Eidosu, njegovim projektima i planovima govorili su prof. dr sc. Spahija Kozlić, predsjednik Udruženja i prof. dr sc. Dževad Drino, predsjednik Skupštine. U tom kontekstu je predstavljen časopis, projekat Filozofski kafe, Studentski poiesis, simposionalna aktivnost i izdavačka djelatnost „Eidosa“.

Istoga dana promovisane su i dvije knjige koje su do sada izašle iz štampe. Prva knjiga je Traktat o izvjesnosti autora Miodraga Živanovića iz biblioteke Episteme a o njoj su govorili promotori Aras Borić i prof. dr sc. Asim Mujkić. O drugoj knjizi pod naslovom Etika autora Jasminke Babić Avdispahić i Asima Mujkića, koja je izašla u biblioteci Praksis, govorili su Spahija Kozlić i Asim Mujkić.

Drugog dana simpozija održan je prigodan hommage prof. dr sc. Željku Škuljeviću, redovnom učesniku Mediteranskih korijena filozofije, sve do svoje bolesti. O njegovoj biografiji, poetskom i filozofskom opusu govorili su Spahija Kozlić, Aras Borić, Dževad Drino, Mislav Kukoč i Anita Lunić. U svojim su obraćanjima apostrofirali specifičnosti i zanimljive detalje njegove filozofske i životne biografije, njegovog poetskog izraza, utjecaja na zeničku i regionalnu javnost, posebno filozofsku, te doprinos Mediteranskim korijenima filozofije.

Nakon čitanja poezije Željka Škuljevića najavljen je i skori posthumni izlazak njegove knjige O(bez)drumljenost, pokušaj jednog drugačijeg filozofskog hodanja koja će izaći u okviru Eidosove biblioteke Theoria.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno