Sudske klupe

U sklopu operativne akcije “2018 JAD WESTERN BALKANS” uhapšeno 148 osoba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu operativne akcije “2018 JAD WESTERN BALKANS” uhapšeno 148 osoba – – U sklopu operativne akcije kodnog naziva „2018 JAD WESTERN BALKANS“ (Joint Action Days), koja je realizirana od 6. do 9. septembra na teritoriji Bosne i Hercegovine, zemalja zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije (EU) uhapšeno je ukupno 148. osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela, te pronađena određena količina oružja i narkotičkih sredstava.

Cilje akcije u organizaciji EUROPOL-a i EMPACT-a Firearms-a (pod vođstvom Španije), a koju su podržali FRONTEX, INTERPOL i ATF SAD, bio je sprječavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela u vezi s ilegalnim migracijama, trgovinom opojnom drogama, falsificiranjem dokumenata i ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima.

Aktivnosti u sklopu operativne akcije provedene na teritorji BiH koordinirala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH), a na čiju je inicijativu tokom realiziranja planskih aktivnosti u BiH boravio mobilni tim EUROPOL-a, uključujući pet graničnih prijelaza i četiri lokacije na području operativne nadležnosti MUP-a RS, kao i MUP-ova KS, ZDK-a i USK-a.

Šef NCB Interplol Sarajevo i šef Odsjeka za saradnju s EUROPOL-om Branislav Pavlović istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je u operativnoj akciji prikupljen značajan broj informacija koje su u funkciji rasvjetljavanja krivičnih djela, te pronađeno i oduzeto više od 7,7 kilograma opojih droga – heroina, spida i marihuane, uključujući oko 200 stabljika indijske konoplje, određenu količinu ekstazija i amfetamina, kao i pet komada vatrenog oružja i 19 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

Kada se radi o BiH, u spomenutoj akciji uhapšene su 24 osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelima iz oblasti ilegalnih migracija, neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, falsifikovanja dokumenata i trgovine ljudima, a najznačajnije rezultate ostvarili su – Granična policija BiH i MUP RS, kao i MUP-ovi KS, ZDK-a i TK.

Inače, u sklopu DKPT-a BiH uspostavljen je Koordinacioni centar za policijske agencije u BiH, u kojem su tokom trajanja operativne akcije aktivno sudjelovali predstavnici Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a USK-a, te predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek za saradnju s EUROPOL-om, kao nositelj aktivnosti.

Pavlović potcrtava da je akcija od EUROPOL-a ocijenjena veoma uspješnom, te da je stav organizatora akcije (EUROPOL) da su policijske agencije u BiH ostvarile iznimno visok stepen profesionalizma, te iskazale spremnost na saradnju kada se radi o međunarodnim operacijama i razmjeni informacija na sprječavanju i rasvjetljavanju najtežih oblika krivičnih djela.

Po njegovim riječima, u realizaciji operativne akcije „2018 JAD WESTERN BALKANS“ sudjelovalo je više od od 25 zemalja-članica EU i zemalja jugoistočne Evrope, a radi se o četvrtoj po redu operaciji EUROPOL-a koja je u BiH koordinirana od DKPT-a BiH, a u kojoj su sudjelovali policijske agencije, Služba za poslove sa strancima BiH i Uprava za indirektno oporezivanje.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s kršenjem migracijskih propisa evidentiranih tokom spomenute operativne akcije u BiH, Pavlović je kazao da je  odbijen ulazak za 24 osobe i jedno vozilo, te evidentiran ilegalni ulazak za 380 osoba od kojih su 262 osobe vraćene u Srbiju, 24 u Crnu Goru, a ostale su evidentirane zbog kršenja migracijskih propisa. Istovremeno, izvršena je provjera i 878 poštanskih pošiljki.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno