Info

U roku od šest mjeseci moguće uvesti 4G mrežu

U roku od šest mjeseci moguće uvesti 4G mrežu
U roku od šest mjeseci moguće uvesti 4G mrežu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U roku od šest mjeseci moguće uvesti 4G mrežu – Nakon usvajanja Politike sektora operateri su jedinstveni da mogu u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH, rečeno je nakon sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije Predragom Kovačem i direktorima tri telekom operatera u BiH, prenosi BHT.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko i direktori tri telekom operatera zaključili su u četvrtak da neusvajanje Politike sektora elektronskih komunikacija BiH za period 2017-2021. godina sprečava potpuni razvoj ovog sektora u BiH.

Na sastanku sa Juskom, kojem su prisustvovali direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač, direktor “BH Telecoma” Mirsad Zaimović, izvršni direktor za nepokretnu mrežu “HT Eroneta” Tomislav Ruk i generalni direktor “M:tela” Marko Lopičić, razgovarano je o problemima mreže četvrte generacije /4G/, kao i usvajanju Politike sektora elektronskih komunikacija BiH.

Jusko je istakao da je vrijeme jedini resurs koji nemaju zbog čega je održavanje ovog sastanka veoma značajno.

On očekuje da će Politika sektora elektronskih komunikacija BiH dobiti punu podršku Vijeća ministara BiH, jer na osnovu predočenih stavova predstavnika telekom operatere, nakon usvajanja Politike sektora, operateri su jedinstveni da mogu u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH.

Kovač je naveo da Regulatorna agencija za komunikacije telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole.

Zaimović je naglasio da su se dolaskom ministra Juske na čelo Ministarstva mnoge stvari pomakle sa mrtve tačke, pa tako i one koje se tiču telekom operatera.

“Što se tiče ‘BH Telecoma’, već nekoliko godina unazad imamo izdvojena sredstva za ovu namjenu koja ostaju zarobljena, jer nas država u tom pogledu ne prati. Ipak, mi u ovom trenutku nemamo sposobnu mrežu za ovu namjenu, što bi značilo dodatne investicije”, rekao je Zaimović.

Lopičić je predložio da je najbolja opcija da odlukom Vijeća ministara BiH bude dodijeljena privremena ili trajna licenca za testno korištenje i puštanje 4G mreže na postojećoj frekvenciji 1800.

Ruk očekuje da će Politika sektora biti usvojena što prije jer 4G mreža definitivno omogućava zadovoljstvo korisnika, veću propusnost, odnosno servise koji se dodatno ne naplaćuju već proširuju kvalitete u postojećem dijelu.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno