Zenica

U pripremi Monografija 314. Slavne brdske brigade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U pripremi Monografija 314. Slavne brdske brigade – Udruženje komandanata odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 u Zenici pokrenulo je aktivnosti na izradi Monografije 314. Slavne brdske brigade Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Dug nam je i obaveza prema blizu četiri i po hiljade boraca koji su prošli putem odbrane u redovima 314., prvenstveno prema 161 palom borcu, naših 800 ranjenika i 16 Zlatnih ljiljana, koji su se borili na svim ratištima Bosne i Hercegovine, da istoriji ostavimo dokumentovan trag, – istakao je ovom prilikom predsjednik Udruženja i bivši komandant 314. Brigade, Dževad Smailagić.

Zenički borci nigdje se ne spominju, iako su se borili po svim ratištima Srednje Bosne i Krajine, dodaje Smailagić.

Pripadnici ove brigade i članovi Udruženja godinama prikupljaju dokumentarnu građu, odluke, tekstove, fotografije i druge materijale iz ratnog perioda, a Monografija bi trebalo da ugleda svjetlo dana do iduće godine i godišnjice Brigade, 1. decembra.

Novinar Biltena 314., Dževad Kesić, pozvao je bivše pripadnike Brigade i sve koji raspolažu ličnom ratnom dokumentacijom, da je ustupe autorima Monografije, kako bi ovaj dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji. 314. je osnovana 1. decembra 1992. godine kao 314. Motorizovana brigada Trećeg korpusa Armije BiH. Nastala je iz Patrotske lige i Zeničkog odreda, prvih jedinica zeničkih dobrovoljaca. Iznjedrila je odlične borce budućeg Drugog manevarskog bataljona, “udarne pesnice Trećeg korpusa”. Prvi komadant je bio Fuad Smailbegović.

(S.S.)
rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno