Biznis

U porastu uvoz automobila u BiH: Šta uvozimo?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon zabilježenog pada u godinama pandemije virusa korona, u Bosni i Hercegovini ponovo dolazi do drastičnog porasta uvoza automobila.

Međutim, dok pojedinci mogu da uvezu i luksuzna vozila, većina građana se opredjeljuje za polovne putničke automobile.

Kako to utiče na bezbjednost vožnje i prosječnu starost vozila u BiH koja je i više nego zabrinjavajuća?

Uvoz putničkih automobila, ponovo se vraća na nivo prije pandemije virusa korona. Tako ih je u prošloj godini uvezeno više od 72 hiljade, za koje su kupci izdvojili više do 1,2 milijarde maraka. To je drastičan porast u odnosu na godinu radnije.

Što se tiče podataka iz 2022. godine, možemo reći da je u toku 2023. godine za oko 30 posto porastao uvoz putničkih motornih vozila u odnosu na 2022. godinu i praktično mi smo u 2023. godini praktično došli na nivo iz 2018 i 2019 – kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, kada se uđe u strukturu, samo 13 posto su nova vozila, dok su čak 87 posto uvezenih polovnjaci.

Najviše se uvoze polovni putnički automobili nekakve srednje vrednosne kategorije i to govori o stanju kupovne moći građana Bosne i Hercegovine – kaže Kovačević.
Polovnjaci jesu pristupačniji za budžete većine građana, međutim eksperti za pitanja bezbjednosti saobraćaja upozoravaju da ovakav odnos proizvodi sve negativnije posljedice, pa je prosječna starost vozila u BiH skočila na čak 19 godina!

Ne samo da je prosječna starost zabrinjavajuća, nego više od 50 posto registrovanih vozila u Bosni i Hercegovini starije je od 20 godina. Postoji osnov sumnje da ta vozila nisu adekvatno održavana da nisu totalno tehnički ispravna i svakako da to negativno utiče- smatra inžinjer za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić.

Uzrok ovakvog stanja, smatra struka je niska platežna moć, ali i mentalitet građana.

Evo ako uzmemo za primjer Banja Luku da se svake godine povećava za 2 do 3 hiljade broj registrovanih vozila mišljenja sam da zbog neadekvatnog alternativnog načina prevoza pogotovo javnog da su građani primorani da koriste vozila, a s obzirom na platežnu moć biraju vozila koja mogu sebi da priušte, a nažalost to su vozila iz uvoza koja su tamo prešla veliki broj kilometara – smatra Ćopić.

Međutim, postoje i oni čiji novčanik je tokom prošle godine omogućio ono o čemu većina građana može samo da sanja.

Najskuplji automobil uvezen u 2023. godini je mercedes benc majbah s 680 4matik koji je vlasnika sa dadžbinama koštao 590 hiljada maraka. Na drugom mjestu je ferari f8 tributo plaćen 566 hiljada maraka. Slijedi porše 911 gt3 koji košta 450 hiljada maraka, porše 911 turbo s od 414 hiljada i mercedes amg g63 plaćen 412 hiljada konvertibilnih maraka.

Tako je skočio i uvoz električnih vozila sa 69 u 2022, na 240 u prošloj godini, a za šta je izdvojeno preko 18 miliona maraka. I ova kategorija je i dalje nedostižan pojam za većinu građana koji tradicionalno pazare polovnjake.

Izvor: BN



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno