Ljudi

U ponedjeljak sahrana i komemoracija glumcu zeničkog BNP-a Ištvanu Gaboru (Pišti)

U ponedjeljak sahrana i komemoracija glumcu zeničkog BNP-a Ištvanu Gaboru (Pišti) – Duboko ožalošćeni obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da je u petak, 13. novembra 2020. godine preminuo Ištvan Gabor, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ištvan Gabor je rođen je u Subotici 1955. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.

Nakon što je dvije godine proveo u Banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u BNP-u, tumačio je oko devedeset uloga u predstavama različitih žanrova. Ipak, treba naglasiti da je tokom svoje glumačke karijere naročiti afinitet pokazao za kreiranje komičnih i grotesknih likova. U toj oblasti ostvario je svoje najuspješnije glumačke kreacije.

Komemorativni skup našem Pišti će biti održan u ponedjeljak, 16. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 11 sati u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama, a sahrana će biti obavljena istoga dana na Gradadskom groblju Crkvice u 13 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem