Nogomet

U ponedjeljak promocija nove Lige prvaka: Bez grupne faze, utakmice i četvrtkom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ponedjeljak promocija nove Lige prvaka: Bez grupne faze, utakmice i četvrtkom- Evropska nogometna federacija (UEFA) u ponedjeljak će zvanično predstaviti redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024./25., odlučeno je jučer na komitetu takmičenja.

Španska Marca prenosi da bi se broj učesnika trebao povećati s 32 na 36 ekipa, a bit će dva “wild carda” rezervirana za ekipe s visokim UEFA-inim koeficijentom. Najveća promjena je to što se neće igrati grupna faza već će se klubovi rangirati u jednoj ligi od 1. do 36. pozicije.

Ta prva faza Lige prvaka igrat će se od septembra do januara, a promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog takmičenja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom.

Naime, u prvoj fazi igrat će se 18 utakmica sedmično umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra.

Svaka ekipa će odigrati 10 mečeva u novom formatu, odigravši pet kod kuće i pet u gostima, protiv protivnika različite snage, a klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne grupe.

Primjer: Najbolje rangirane ekipe će među 10 svojih utakmica igrati dva susreta s ekipama iz prve jakosne grupe, tri utakmice iz druge, još tri iz treće i zatim dvije utakmice s ekipama iz najnižeg pota.

Osam najbolje rangiranih ekipa proći će u osminu finala, dok će oni od 9. do 16. mjesta igrat će doigravanje protiv onih smještenih između 17. i 24. za preostala mjesta u osmini finala.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno