Nogomet

U ponedjeljak je dan ‘D’ za Čelik i Iskru, ali i tri prvoligaša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ponedjeljak je dan ‘D’ za Čelik i Iskru, ali i tri prvoligaša- Još uvijek nije poznato ko će naredne sezone igrati u Prvoj ligi FBiH.

Biće to jasnije nakon posljednjeg kola Premijer lige koje se igra u nedjelju, ali i nakon doigravanja timova iz četiri Druge lige FBiH.

Kako je već poznato, licencu za doigravanje dobili su FK Klis i FK Gornji Rahić, a bez licence su nakon sjednice Prvostepene komisije ostali NK Čelik Zenica i NK Iskra Bugojno.

Za SportSport.ba je potvrđeno da su navedeni klubovi uložili žalbu, te će o njima odlučivati Drugostepena komisija za licenciranje. Sjednica je zakazana u ponedjeljak i biće zanimljivo vidjeti da li su dva nekadašnja premijerligaša ispravili sve nedostatke.

Prije toga su morali u kasu Saveza uplatiti 800 KM, koliko košta žalba.

Bez licence za Prvu ligu FBiH su trenutno još tri kluba. Radi se o FK Rudar Kakanj, NK Zvijezda i FK Radnički Lukavac.

Oni su ostali bez licence nakon sjednice Prvostepene komisije za licenciranje, te će o njima također raspravljati Drugostepena komisija.

Kako neslužbeno saznajemo, u ‘ozbiljnim problemima’ je licenca NK Zvijezda, pa će biti zanimljivo šta će na sve reći članove Drugostepene komisije.

A Drugostepenu komisiju za licenciranje čine: Amir Sivro, Josip Čolić, Vlatko Bošnjak i Emina Čizmić, dok su zamjenski članovi Mato Itrić i Zafir Kajević.

Sivro i Bošnjak su ispred NS SBK, Čolić NS ŽHB, a Čizmić NS ZDK.

‘Ključ’ je dakle u rukama dva člana iz NS Srednjobosanskog kantona, a u Prvoj ligi FBiH veliku bitku za opstanak vodi upravo klub iz tog kantona, NK Travnik.

Radi se o Savezu čiji predstavnici imaju itekako ‘jake’ funkcije u NS BiH te NS FBiH, dok su klubovi istovremeno na rubu propadanja. Tek NK Travnik je federalni prvoligaš, dok je u Premijer ligi jedan ženski kolektiv, a radi se o ŽNK Iskra Bugojno koji je za to ‘nagrađen’ progonom iz svog Bugojna, te domaće utakmice igra u obližnjem Donjem Vakufu. Nekadašnji premijerligaši NK Iskra, NK Vitez i NK Metalleghe BSI, danas NK Jajce, igraju niže lige, popularne nazvane ‘lige bez briga’.

Veziri se teško mogu spasiti od ispadanja, na zelenom terenu su već skoro ‘gotovi’, te će zavisiti od toga ko će dobiti licencu, odnosno koliko klubova će kroz doigravanje u Prvu ligu FBiH.

Po pravilu, to bi trebala biti dva tima, no postavlja se pitanje i kakve su ambicije pojedinih klubova.

Kada sve u ponedjeljak bude mnogo jasnije, uz nadamo se kvalitetan i transparentan rad Drugostepene komisije, zakazano će biti žrijebanje parova za doigravanje za Prvu ligu FBiH.

Autor: sportsport.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno