Ljudi

U planinu sa osmijehom: Pridružite se pohodu u spomen na alpinistu Armina Gazića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sredinom augusta, na dan kada bi pokojni Armin Gazić proslavio 31. rođendan, u Zenici će biti organizovan poseban pohod u planine – u spomen i čast alpiniste koji nas je napustio prerano.

Krajem jula prošle godine Zeničanin Armin Gazić izgubio je život u nesreći koja se dogodila nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi. Veliki zaljubljenik u prirodu i adrenalin taj dan se niz rijeku spuštao od Jablanice prema Mostaru.

Njegovi prijatelji i porodica nastavljaju čuvati uspomenu na njega, pa je tako u posljednjih 12 mjeseci na planini Velež sagrađeno planinarsko sklonište “Armin Gazić Mućak”, kao i ferrata “Armin Gazić”.

“Moja ideja je da svakog 15. augusta, kada je rođen, zajedno u dobrom raspoloženju i sa velikim osmijesima posjetimo neku planinu. Prvi put će to biti Smetovi, a razlog je jednostavan. Svi mi iz Zenice prvi kontakt sa planinom i prirodom imamo upravo na Smetovima. Tako je i moj brat Armin, još uvijek se vrlo dobro sjećam dana kada mi se pridružio na školi skijanja”, rekao je Arminov brat Edin, pozivajući zatim sve zainteresovane da budu dio ove posebne priče.

Polazak na turu: 15. augusta u 8 sati ujutro, a okupljanje je planirano na parking prostoru ispred glavnog ulaza u Shopping centar na Kamberovića polju. Prijevoz za prijavljene učesnike bit će organizovan autobusom koji kreće u 8 sati sa parkinga ispred glavnog ulaza u Shopping centar do Smetova i sa Smetova nazad u grad nakon završetka ture.

Više informacija o planinskoj turi potražite ovdje.

· ORGANIZATOR: Mućkova raja

· VRIJEME I MJESTO POLASKA: nedjelja, 15. august 2021. godine, u 8h na parking prostoru ispred glavnog ulaza u Tržni centar Džananović na Kamberovića polju. Prijevoz za prijavljene učesnike bit će organizovan autobusom koji kreće u 8h sa parkinga ispred glavnog ulaza Tržnog centra. Predviđen je i povratak autobusom sa Smetova nazad u grad nakon završene ture.

· TEHNIČKI PODACI O TURI:

– planinarska ruta: raskršće za Peševiće – Scorpio – Dobra Voda – spomenik na Smetovima – Vis – raskršće za Peševiće

– dužina pune planinarske rute: 10 km

– trajanje: cjelodnevna

– kondiciona zahtjevnost: K1 – LAGANA

– tehnička zahtjevnost: T1 – NEZAHTJEVNO

· OPREMA: GLEŽNJERICE ILI DUBOKE PATIKE, ruksak, presvlaka, vjetrovka, kačket ili šešir, poželjni štapovi.

· HRANA I VODA: Vode najmanje 1 litar! Postoji jedan izvor na ruti. Hranu pripremite unaprijed i ponesite u svojim ruksacima.

· INFORMACIJE I PRIJAVE: +38761345833 (SMS/Viber/WhatsApp poruke)

NAPOMENE: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata navedeni program, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana ture, odluka i uputa vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa ture u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (npr. loši meteorološki uslovi).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno