Info

U OSBiH 7,28 posto zastupljene žene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U OSBiH 7,28 posto zastupljene žene – U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine značajno je povećan broj žena koje čine 7,28 posto ukupnog broja pripadnika vojske – rečeno je na Konferenciji “Žene, mir i sigurnost – Mreže načelnika generalštabova” koja je danas počela u Sarajevu.

Ta trodnevna konferencija, koju su organizirali OSBiH i Ambasada Velike Britanije u BiH, ima za cilj da razmotri stepen implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1325 koja se odnosi na predstavljanje rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupanost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović istakao je da su žene u OSBiH zastupljene u kategorijama vojnika, podoficira i oficira s perspektivom da u budućnosti postanu i generali.

– Unutar OSBiH, muškarci i žene zajedno izvršavaju zadatke u mirovnim misijama širom svijeta i na najbolji način prezentiraju BiH i implementiraju tu rezoluciju – istakao je Mašović.

Podsjetio je da je UN, shvativši da ne može zaustaviti rat, usvojio Rezoluciju 1325 koja treba zaštititi najslabije osobe u oružanim sukobima, djecu, žene i osobe treće životne dobi, te da su kroz tu inicijativu obavezali sve članice da pravilno razumiju rodnu ravnopravnost.

Dodao je da BiH, kao članica UN-a i aspirant za punopravnu članicu NATO-a, ima obavezu da implementira direktive u segmentu implementacije te rezolucije.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno posvećeno implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN te da je snažnija uloga žena ključna da bi njihove oružane snage bile što efikasnije i reprezentativnije.

– To dovodi do boljih operacija, povećanja ljudskog potencijala i postizanja trajnog mira. Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno podržava rad ovog važnog segmenta – poručio je britanski ambasador.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno