Zenica

U OŠ ”Ćamil Sijarić” u Nemili uz podršku turske općine Eyupultan otvoren park za djecu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Osnovnoj školi ”Ćamil Sijarić“ u Nemiloj, u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Unije međunarodnih demokrata (UID) i uz podršku istanbulske općine Eyupsultan, otvoren je ”Park za djecu – 15. juli”, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorenju parka prisustvovali su načelnik općine Eyupsultan Deniz Koken, članovi općinskog vijeća, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme, direktor Instituta ”Yunus Emre“ Sarajevo Mehmet Akif Yaman, predsjednica Unije međunarodnih demokrata (UID) Emine Šećerović-Kasli, direktor škole Ahmed Buljubašić, nastavnici i učenici.

Učenici škole, koji turski jezik uče kao drugi strani jezik, izveli su kulturno-umjetnički program na turskom i bosanskom jeziku.

Koken je u obraćanju podsjetio na veze s Balkanom duže od 500 godina te da bratske veze nikada nisu prekinute.

Istakao je kako su zahvaljujući predsjedniku Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom poboljšani odnosi sa Bosnom i Hercegovinom, te da im je Šećerović-Kasli predstavila ovaj projekt kako bi sreća bila podijeljena i s manjim zajednicama u BiH.

”Najvažnija stvar na svijetu je sreća djece“, kazao je Koken koji se osvrnuo i na naziv parka dodajući kako je cilj podsjetiti na značaj ovog datuma kada je u pitanju očuvanje demokratije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Šećerović-Kasli je rekla kako se ovaj projekt može činiti malim jer u Turkiye na svakih 200 do 300 metara postoji park za djecu, ali da to za Bosnu i Hercegovinu nije malo.

”S obzirom na to da smo dali važnost tome, i načelnik Deniz Koken je odmah podržao naš projekt. Za nas je posebno važno što park nosi naziv ’15. juli’. Trenutno pripremamo drugi i treći projekt parka. Namjeravamo nastaviti ovaj projekt kako bi djeca bila radosna, ali se i ne zaboravili šehidi 15. jula”, rekla je Šećerović-Kasli.

Institut ”Yunus Emre“ Sarajevo 2011. godine pokrenuo je projekt ”Moj izbor je turski“ u sklopu kojeg djeca u državnim školama u Bosni i Hercegovini izučavaju turski jezik kao izborni predmet.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno