Ostali sportovi

U Olimpijskom komitetu BiH trenutno 37 sportova, pročitajte koji su najnoviji primljeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u posljednjih desetak godina povećao je porodicu olimpijskih sportova registracijom devet novih sportskih saveza.

Trenutno je u OKBiH zastupljeno 37 sportova, od kojih je većina olimpijskih. Posljednji  koji je primljen u porodicu olimpijskih sportova u BiH je Karling savez, a nešto ranije vaterpolo i ragbi savezi.

Generalni sekretar Said Fazlagić u izjavi za Fenu navodi da OKBiH gotovo svake godine  stvori uvjete da se oformi neki sportski savez na državnom nivou koji dolazi iz olimpijskog sporta, ali da zbog  nedostatka sistemske i materijalne podrške određeni  sportovi ne mogu da se još više razviju.

– Tu ima prostora za napredak, međutim u ovom sportskom sistemu  u kojem država ne podržava ni olimpijski komitet,  a kamoli nerazvijene sportove, to ide jako teško. Ne podržavaju se olimpijci i olimpijski komitet, krovni sportski savezi, a kamoli neki sportovi koji su kod nas tek u povoju, poput mačevanja, streličarstva, mada imamo klubova i  dobru bazu. Međutim, zbog nedostatka  finansijske podrške  entuzujasti  ne mogu da organizuju  državni savez, kako bi  mogli da učestvuju na svjetskim i evropskim prvenstvima, razvijali sport i eventualno nekada učestvovali  na olimpijskim igrama – kazao je Fazlagić.

Navodi da se zbog nedostaka finansija, kao i infrastrukture,  gase određeni klubovi, kao što je to u boksu i nekim zmskim sportovima.

– Zbog nedostatka adekvatne finansijske potpore imamo sankanje koje preživljava, a slična situacija je i sa bobom. Siguran sam da bilo puno više sankaša, bobista, ski sakača da imamo infrastrukturu. Siguran sam da bi mi u snowboardu bili bolji da imamo bolje staze, bolje snowborad parkove, skeletonci isto tako, jednostavno nemaju podrške – kazao je Fazlagić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno