Zenica

U nedjelju se obilježava Lejletu-l-Bedr, centralna svečanost u džematu Blatuša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovane džematlije, podsjećamo vas da u nedjelju, 17. aprila sa akšamskim ezanom nastupa 17. noć mjeseca Ramazana – Lejletu-l-bedr.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. Ramazan 624. godine se dogodila prva bitka u historiji islama. U toj historijskoj bici, iako brojčano slabiji, muslimani su predvođeni Muhamedom, a.s., vojno porazili neprijatelja. O toj pobjedi se u Kur’anu kaže: “Koliko je maloljudnih skupina, koje su Božijom voljom ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive.”

Bitka na Bedru je dokaz da brojčani odnos snaga nije presudan već je presudna iskrena vjera, i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

U svim džamijama Medžlisa Zenica, Lejletu-l-Bedr će se obilježiti prigodnim sadržajima i vazovima, a centralna svečanost će biti u džematu Blatuša poslije teravih-namaza.

MIZ ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno