Info

U Ministarstvu sigurnosti nepopunjeno 929 radnih mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o kadrovskom popunjavanju i osiguranju materijalno-tehničkih sredstava u sektorima i upravnim organizacijama Ministarstva sigurnosti nadležnim za oblast migracija, koja će biti dostvaljena Predsjedištvu koje je i zatražilo njenu pripremu.

Informacija naglašava važnost sistemskog jačanja materijalnih i ljudskih kapaciteta u tijelima za upravljanje migracijama i azilom u BiH, uz potrebu intenziviranja aktivnosti za potpuno preuzimanje upravljanja migracijama u skladu s usvojenim strateškim ciljevima u području migracija i azila i dokumentima Evropske komisije.

Pravovremeno planiranje adekvatnih budžetskih sredstava, brže zapošljavanje i popunjavanje nedostajućih sistematiziranih radnih mjesta, kao i usvajanje izmjena postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji radi osiguranja dodatnih kadrovskih kapaciteta, neke su od mjera koje je potrebno realizirati u narednom periodu.

Prema Informaciji, institucije i agencije u ovoj oblasti godinama rade u uvjetima nedovoljne kadrovske popunjenosti, nedostatka materijalno-tehničkih sredstava, sporog priljeva novog kadra i ograničenih budžetskih sredstava.

U Ministarstvu sigurnosti – sektorima za imigraciju i azil, Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) sistematizirano je ukupno 3.949 radnih mjesta, a do 30. 6. 2023. godine je bilo popunjeno njih 3020.

U ovom periodu ukupno 929 radnih mjesta je bilo nepopunjeno, najviše u Graničnoj policiji BiH, njih 601, i SIPA-i 225 radnih mjesta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno