Info

U koje zemlje regiona mogu putovati građani BiH i pod kojim uvjetima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U koje zemlje regiona mogu putovati građani BiH i pod kojim uvjetima – Zbog pandemije koronavirusa, ali i predstojećih praznika, građanima Bosne i Hercegovine je zabranjen ili ograničen ulazak u zemlje regiona.

Novom odlukom u Hrvatsku se privremeno zabranjuje ili ograničava ulazak u ovu zemlju.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja Evropske unije (zemlje u kojima je manje od 100 zaraženih na 100.000 stanovinka), ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se trebaju testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat.

Trenutno, gotovo da i nema zelenih regija u Evropi.

Ulazak bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene radnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj i izvan nje duže od 12 sati.

Karantin od 10 dana

Putnici iz BiH ne mogu ući u Hrvatsku, osim ukoliko se radi o tranzitu.

Ova Odluka stupila je na snagu 1. decembra 2020. godine.

Državljani BiH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obavezan karantin u trajanju od 10 dana.

Srbija i Crna Gora

Iako je član Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te dogovorio da svi građani BiH mogu ući u Srbiju bez PCT testa, a ne samo stanovnici RS, ta odluka zvanično nije dostavljena Graničnoj policiji.

Tako da, dok se ne dostavi odluka, državljani BiH mogu ući u Srbiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati ili bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju. Ova odluka ne važi za stanovnike Republike Srpske.

Tranzit za strane državljane ograničava se na period ne duži od 12 sati od momenta ulaska u Srbiju.

Što se tiče ulaska u Crnu Goru, građanima BiH moguć je ali uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 sata.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Autor: avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno