Info

U kladionicama u FBiH prošle godine uplaćeno dvije milijarde KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Većina maloljetnika, čak njih 70% barem je jednom odigralo neku od igara na sreću, podatak je ovo velikog prevalencijskog istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta UNTZ koje je urađeno na nivou Federacije, po istim podacima 8% učenika razvilo je patološke kockarske navike.

Iako je Zakon o igrama na sreću propisao da se kladionice ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola, praksa je pokazala da se veliki broj kladionica u FBiH nalazi u krugu manjem od 100 metara od ovih objekata.

-Postoje priređivači igara na sreću koji se ne pridržavaju ovih zakonskih rješenja. Odgovornost je na njima, ali i na nama građanima koji bi trebali da prijavljujemo ovakve slučajeve, kaže Meliha Bijedić profesorica na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Prevencija kao ključ uspjeha

Osim ovih tehničkih stvari, veliki problem je nedostatak prevencije djelovanja na maloljetnike u smislu odvraćanja od igranja igara na sreću.

-Djeca i mladi su ciljne grupe svih ovih štetnih industrija. Od igara na sreću, alkohola pa do duhanskih proizvoda. Njima nisu cilj odrasli, nego isključivo djeca i mladi, kaže Amir Hasanović, izvršni direktor Udruženja „Narko – ne“

Zbog toga je Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Tuzli pokrenuo program „Ko zapravo pobjeđuje“ na kojem sarađuju sa Ministarstvom obrazovanja TK i Udruženjem „Narko – ne“ iz Sarajeva.

-Ovaj program je naučno utemeljen i predviđen je za djecu prvog i drugog razreda srednjih škola. Program uključuje osam tematskih radionica za učenike prvog i drugog razreda srednje škole. Tu je i jedno interaktivno predavanje za roditelje te djece, tu će biti i predavanje za sve uposlenike škola. Nama je potreban sveobuhvatan pristup, a ne samo rad sa djecom, ističe Amir Hasanović.

Uticaj klađenja na mentalno zdravlje djece

Prvi je ovo projekat ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu. A sporazum o saradnji je potpisan danas u Tuzli.

-Prepoznali smo štetnost uključivanja mladih i psihosocijalne posljedice koje mladi imaju od ovakvih ponašanja, od socijalnih, psiholoških pa do uticaja na mentalno zdravlje mladih osoba. Cilj je sistemsko rješavanje ove problematike, smatra profesorica Bijedić.

Na programu „Ko zapravo pobjeđuje“ će raditi stručnjaci iz oblasti obrazovanja i edukacije o štetnosti kockanja.

-Učesnici u programu imaju Agendu i imaju adekvatne alate sa kojima će da rade i da najbolji mogući način djeluju na mlade kako bi se izvršila prevencija. Mi imamo niz aktivnosti kako bi spriječili negativne pojave među učenicima. Podržat ćemo sve programe koji mogu pomoći našoj djeci, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Para na paru

Koliko su ovakvi programi važni pokazuju podaci Poreske uprave FBiH po kojima je u 2022. godini u kladionicama uplaćeno oko dvije milijarde maraka, a dobit kladionica za isti period je oko 63 miliona maraka. Po podacima nevladinog sektora, u BiH 500 hiljada ljudi svakodnevno posjećuje kladionice, a oko 50 hiljada su razvili patološku potrebu za kockanjem.

 

Autor: vijesti.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno