Zenica

U INPUT-u Elektrotehničari rade projekte Arduina i STEM-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Centru za mlade INPUT održan je čas iz robotike i programiranja (Arudino, Lego Mindstroms, mBot i Rasberry Pi), na kojem su prisustvovali, učenici Tehničke škole iz Zenice pod vodstvom profesora Anela Husakovića i Nermina Hodžića. Cilj časa je bio, da učenike na praktičan naćin upoznamo sa principom rada Arduina, Lego Mindstromsa, mBota i Rasberry Pi, i o osnovama programiranja. Moramo naglasiti, da se današnjica zasniva na znanjima iz STEM područja (Science, Technology, Engineering, Mathematics), i da budućnost ekonomije svakog društva leži upravo na STEM disciplinama. Iz tog razloga je bitno edukovati mlade u STEM područjima, kako bi bili konkurentni na tržistu rada i za privredno konkurentniju Bosnu i Hercegovinu.

Na čas iz robotike i programiranja u organizaciji Centra za mlade INPUT se odazvalo 30 učenika smjera Elektrotehničar računarske tehnike i Elektrotehničar elektronike, gdje su radili Arduino projekte (sastavljanje led dioda, displeja i programiranje istog) i programirali LegoMIndstroms. Ovim putem se zahvaljujemo na jako dobroj saradnji sa Tehničkom školom, na čelu sa direktorom prof. Mujom Zvekićem i profesorima Anelom Husakovićem i Nerminom Hodžićem, koji teže da unaprijede znanje učenika i prošire im obrazovanje. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti i projekata, koje već par godina provodi Centar za mlade INPUT, kojem je za cilj edukacija i afirmacija djece i mladih iz oblasti informacionih tehnologija.

Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati na FB i web stranici www.inputcentar.com.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno