Info

U FBiH uskoro ‘pretpostavljeni pristanak’ kod darivanja organa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U FBiH uskoro ‘pretpostavljeni pristanak’ kod darivanja organa – U naredne dvije godine u Federaciji BiH je moguće da se udvostruči broj transplantacija ako se dosljedno primjeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, prenosi Fena.

To je omogućeno prošle sedmice kada je nakon Doma naroda i Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio zakonske izmjene koje je iniciralo Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, a izradilo Federalno ministarstvo zdravstva.

“Prihvatajući inicijativu udruženja, sada je Zakon izmijenjen na način da je dozvoljeno uzimati organe i tkiva sa umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja pod uvjetom da se darovatelj za života nije tome protivio u pismenom obliku”, izjavila je Feni sekretarka Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk.

Pacijenti se isključuju s aparata u znak protesta
Na taj način je umjesto dosadašnjeg „informiranog pristanka“ uveden „pretpostavljeni pristanak“, kako bi se, ističe Bodnaruk, proširio krug mogućih darivatelja, što u konačnici vodi većim šansama da se osigura odgovarajući organ za potrebe transplantacije.

Zakon se zasniva na primjeni načela koristi za zajednicu i javnog interesa, pri čemu je uvaženo i načelo dobrovoljnosti to jest slobodno izražene volje svakog pojedinca.

To znači, navodi Bodnaruk, da se osoba očituje o nedavanju saglasnosti odnosno o odbijanju darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja nakon smrti.

“Pisanu izjavu o nedarivanju organa i tkiva punoljetna osoba, sposobna za rasuđivanje, daje izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili nadležnom ministarstvu zdravstva odnosno Federalnom ministarstvu zdravstva. U slučaju da je osoba slijepa, gluha, nijema ili gluhonijema pisanu izjavu daje uz prisustvo dva svjedoka uz pomoć zakonskog zastupnika odnosno staratelja”, obrazložio je predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Zakon je definisao i to da se pisana izjava o nedarivanju organa i tkiva može opozvati u svakom trenutku.

Primjenom Zakona, dodaje Žuljević, bit će uspostavljen registar osoba koje nisu saglasne sa darovanjem organa i tkiva poslije smrti.

“Do uspostavljanja tog registra dovoljno je uzimati organe i tkiva sa umrle osobe radi presađivanja u svrhu lijećenja samo uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe. Nakon uspostave registra bit će dozvoljeno uzimati organe i tkiva uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe i to u slučaju kada izjava darivatelja o nedarivanju organa i tkiva nije uvedena u registar”, rekao je Žuljević.

Navedeni pisani pristanak je obavezan u slučaju kada je izjava darivatelja o nedarivanju organa i tkiva uvedena u registar, a nakon njegove smrti postoji potreba za darivanjem njegovih organa i tkiva.

Ovim se rješenjima u Federaciji uspostavlja mješoviti sistem – pretpostavljeni pristanak i pristanak obitelji – usuglašavanje Zakona i Kodeksa ponašanja liječnika.

U većini evropskih zemalja na snazi je pretpostavljeni pristanak jer se pokazalo najučinkovitijim i najpraktičnijim rješenjem budući da se time povećava mogućnost za liječenje transplantacijom.

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno