Biznis

U FBiH posao traži 21.826 fakultetski obrazovanih osoba

Krajem prošlog mjeseca na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) bilo je registrirano 21.826 nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, kazao je glasnogovornik FZZ-a Haris Čuljević.

U odnosu na mjesec ranije, kada je na evidenciji bilo 21.788 osoba, došlo je do neznatnog smanjenja nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom ili akademijom.  Među nezaposlenima s fakultetskim obrazovanjem najviše ima diplomiranih pravnika i ekonomista te svršenih studenata političkih nauka. S druge strane, na tržištu rada najviše se traže inžinjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, kao i liječnici i farmaceuti tako da je njih na evidenciji Zavoda i najmanje.

“Dakle, to su tražena zanimanja i njih je na evidenciji nezaposlenih najmanje”, naveo je Čuljević. Kada se nezaposlenost gleda po kantonima, najviše nezaposlenih ima u Tuzlanskom, zatim Kantonu Sarajevo te Zeničko-dobojskom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem