Biznis

U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda: “Obuhvatit ćemo i kvalitetnu robu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je u bh. entitetu Republika Srpska od oktobra u sklopu akcije “Društveno odogovorni” snižena cijena 50 proizvoda, uskoro bi u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo doći do snižavanja i zaključavanja cijena oko 40 proizvoda.

Na sastanku koji je održan između Udruženja poslodavaca FBiH, federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića te trgovaca i distributera zainteresovanih za učešće u akciji “Zaključavamo cijene” postignut je dogovor o snižavanju i zaključavanju cijena određenih proizvoda te će uskoro biti potpisan protokol.

U skladu sa pravilima protokola, veliki lanci se obavezuju da će sniziti i zaključati cijene za više od 40 proizvoda, a mali lanci za 20 proizvoda.

Kompanije koje budu učestvovale na vratima će imati plakate sa spiskom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je da je sastanak bio prilika da se detaljno predstavi dobrovoljna akcija smanjenja i fiksiranja cijena određenih prehrambenih proizvoda i ostalim akterima u distributivnom lancu od proizvođača, distributera, veletrgovaca, trgovaca do potrošača, od čega će korist imati potrošaći kao krajnji korisnici.

”Namjera nam je bila da vidimo na koji način možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu, olakšamo našim potrošačima ovaj period divljanja cijena i pokažemo da smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost spram najosjetljivijih kategorija. Akciju ‘Zaključavamo cijene’ prevashodno smo kreirali i izdefinirali sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam da vidim sa proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli, da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo, ukoliko iskažu interes” , kazao je Hasičević.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegiović kazao je kako su poslodavci ušli u ovu dobrovoljnu akciju jednoglasno.

Pomoćnica ministra trgovine Merima Maslo kazala je kako je važno da ova akcija bude u normativnom okviru te predstavila zainteresiranima da je Ministarstvo sačinilo Protokol čijim potpisivanjem će zainteresirani i zvanično postati dijelom akcije snižavanja i zaključavanja cijena.

Također je podsjetila da će akcija biti transparentna od početka do kraja i da će na web stranici ministarstva biti objavljen spisak svih trgovaca i proizvođača koji učestvuju u akciji “Zaključavamo cijene”.

Nihad Imširović iz Udruženja poslodavaca podsjetio je još jednom da je saradnja trgovaca, poslodavaca i Ministarstva strateški zaokret, jer prvi put u posljednje tri decenije imaju komunikaciju sa resornim ministarstvom i partnerski odnos u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja, naročito kada je trgovina u pitanju.

”Izašli smo iz rigidnih odluka (o ograničavanju marži) i ušli u dobrovoljni projekat. Širi je obuhvat artikala u odnosu na prvobitno najavljeni. Izlazimo sa projektom koji obuhvata kompletan lanac od početka do kraja”, kazao je Imširović.

On je dodao da u akciji “Zaključavamo cijene” nisu išli na to da uključe najjeftinije proizvode lošije kvalitete nego da obuhvate što veći broj dobavljača, da fiksiraju cijenu za kvalitetnu robu u određenom vremenskom periodu, u trajanju od tri mjeseca.

Naglašeno je da cilj ove akcije nije samo zaključati cijene nego i da pokaže da poslovna zajednica treba biti uključena u svim procesima što se tiče ekonomije.

Podsjetimo, Hrvatska i Srbija su ograničile maksimalne cijene za otprilike 30 proizvoda koji na policama imaju posebnu oznaku kako bi ih kupci lakše prepoznali.

Crna Gora je otiška korak dalje te je snizila cijene za oko 100 proizvoda, a akcija će, kako su najavili, trajati do kraja godine.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno